Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Čime da te mučim?

20/11/2006

"... Da bi mehanizam točkova torture proradio potrebno je glatko ga podmazati, ali kad se jednom pokrene pobeda je neminovna..."

 
 

Izvore magije igrate:

od samog početka

od Plemenskih ratova

od Doba Saveza

još uvek ne igram IM

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Magija Izvora - Magični svet igre Izvori magije

 
 

Rikanis, 23/11/2005 (osveženo 3/10/2006)

MRŽNJA MEĐU BOJAMA

Zašto se sve boje ne bi lepo slagale? Hmmm... Zašto se svi ljudi na svetu ne bi lepo slagali? Neke boje, baš kao i neki ljudi, jednostavno ne mogu zajedno. Različiti pogledi na svet i različiti sistemi vrednosti čine da jedni druge gledaju podozrivo, najblaže rečeno. U stvari, prava istina je da se neke boje jednostavno mrze. Razlozi te mržnje, kao i svih pet osnovnih konflikata u igri Izvori magije, tema su ovog teksta.

 
karta: Blagosloveni Vitez ŽUTA protiv CRNE DOBRO protiv ZLA Žuta veruje u postojanje moralnih pravila, a crna ne. U očima žute, ovo čini crnu zlom. U očima crne, ovo čini žutu budalastom. Žuta veruje da je njena moralna odgovornost da se bori protiv zla. Crna veruje da je njena odgovornost da uništi svakoga ko želi da uništi nju ili joj se nađe na putu. SVETLOST protiv TAME Žuta je otvorena, časna, i direktna. Žuta voli da njena pravila budu vidljiva svima, kako bi ih se svi pridržavali. Crna voli tajnovitost. Crna ima skriveni plan svog delovanja. Žuta uživa u svetlosti dana, crna uživa u noćnoj tami. Žuta koristi svetlost kako bi razotkrila zla crne, crna koristi tamu kako bi iskvarila naivnost žute. DOBRO GRUPE protiv DOBRA POJEDINCA
 

Žuta vrednuje grupu, crna vrednuje pojedinca. Pravila žute, koja ona naziva zakonima, stavljaju vrednost grupe ispred vrednosti pojedinca. Crna brine samo o sebi. Žuta pokušava da nametne svoje zakone crnoj kako bi zaštitila nedužne. Crna se opire tim zakonima kako bi zaštitila prava pojedinca, drugim rečima – sebe.

 
karta: Vitez Mračnih Gora CRNA protiv ZELENE SMRT protiv ŽIVOTA Crna sledi samo sopstveni put. Zelena sledi put prirode. Crna veruje da mora sopstvenom intervencijom učiniti da stvari idu onako kako ona želi, dok zelena veruje da svi moraju pustiti prirodu da čini stvari prirodnim putem. Crna veruje da smrt pobeđuje život; smrt je moć, i uz pomoć smrti crna može oblikovati svet kako želi. Zelena veruje da nijedna sila nije moćnija ni važnija od života, i spremna je čak i da umre u borbi za to uverenje. PROPADANJE protiv RASTA Crna ne mari za rast, ona je okružena propadanjem i njena mrtva bića ne rastu – izuzev pomoću magije. Zelena želi da sve što je živo napreduje koliko god može, i veruje da ceo svet može ostvariti svoj potencijal jedino kroz rast. PARAZITIZAM protiv SIMBIOZE
 

Crna želi da sve stvari podredi sebi i natera ih da čine ono što im zapovedi. Zelena želi da sve stvari žive zajedno u harmoniji, u onoj meri u kojoj to lanac ishrane dozvoljava. Crna vidi sve žive stvari samo kao još jedno sredstvo sticanja moći za kojom žudi. Zelena veruje u povezanost svih živih stvari, jer iz te povezanosti dolazi prava snaga prirode.

ZELENA protiv PLAVE

PRIRODNO protiv PROMENJENOG

Zelena veruje da je individua rođena sa svim svojim važnim kvalitetima. Plava veruje da je individua samo parče gline koje može biti oblikovano i formirano. Zelena teži da pronađe skriveni potencijal unutar svake žive stvari, jer snaga dolazi iznutra. Plava veruje da se potencijal stvara: svaka živa stvar može biti naučena ili promenjena da postane šta god plava poželi.

PRIRODNI RAST protiv VEŠTAČKOG RASTA

Zelena poštuje prirodu i prirodni rast, dok plava poštuje progres i veštački rast. Zelena posmatra prirodni svet i vidi u njemu suštinu života. Plava u istom prizoru vidi samo prirodne resurse koje može iskoristiti u svojim eksperimentima u potrazi za znanjem. Zelena želi da zaštiti prirodu i ubiće sve što joj preti, a plava i njena večna žeđ za napretkom su najveći neprijatelj prirode.

REALNO protiv IMAGINARNOG

Zelena veruje u ono što JESTE, plava veruje u ono što bi MOGLO BITI. Snaga zelene leži u njenoj sposobnosti da prepozna vrednost u svim živim stvarima. Snaga plave leži u njenoj sposobnosti da razume percepciju drugih. Zelena preti stvarima koje su strašne, ali poznate. Plava preti nepoznatim.

 
karta: Vodenko PLAVA protiv CRVENE INTELEKT protiv EMOCIJA Plava veliča intelekt, a crvena emocije. Plava veruje da je znanje ključ pobede. Crvena veruje da je strast uslov pobede. Plava razmišlja pa deluje, crvena uživa dok deluje. HLADNO protiv VRUĆEG Plava je hladnoća velikih zamisli. Crvena je vrelina koja prati akciju. Plava smišlja zavere, dok crvena dela. Plava planira. Crvena razbija. Plava predviđa. Crvena uništava. OPREZ protiv IMPULSIVNOSTI Plava veruje da greške proističu iz brzopletosti. Crvena veruje da greške proističu iz neslušanja instinkta. Plava sedi i uči, crvena juriša i ubija. Plava misli da je crvena opasna i da mora biti kontrolisana, dok crvena oseća da je plava pretnja koja mora biti uništena.
 

CRVENA protiv ŽUTE

HAOS protiv REDA

Crvena mrzi pravila, ona samo želi da bude slobodna. Žuta veruje da pravila čine svet boljim. Crvena voli haos, žuta veruje u red u svim stvarima. Crvena želi da uništi žutu kako bi izbegla diktaturu. Žuta veruje da crvenom treba vladati kako bi se izbegla anarhija.

NAPAD protiv ODBRANE

Crvena veruje da je napad najbolja odbrana. Žuta razmišlja da je dobrom odbranom potrebno sačuvati ljudstvo za uspešan napad. Crvena oseća potrebu da razbije. Žuta oseća obavezu da zaštiti. Očigledno je da su ovi porivi suprotstavljeni.

SPONTANOST protiv STRATEGIJE

Crvena ne želi da razmišlja daleko unapred, ona je impulsivna i deluje trenutno. Žuta veruje da red uvek pomaže, i da nema razloga da to ne važi u borbi. Crvena razbija sve, dok god ima snage za to. Žuta organizuje svoje snage kako bi se suprotstavila najopasnijim pretnjama.

Nadam se da sada uviđate: boje imaju sasvim dobre razloge da mrze jedna drugu. Namena ovog članka je da vam predstavi dubinu koju nosi svaka boja Izvora magije. Za dodatne informacije, pretražite povremeno sajt Izvorimagije.com za novim tekstovima posvećenim ovoj temi.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com