Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Oko za oko... ili možda ne?

06/01/2006

"... Do trećeg poteza, svaki igrač obično odigra biće. Do četvrtog, prvo biće napadne, a drugo ga blokira. Oba bića umiru... Ipak, postoje situacije kada jedan od igrača nije raspoložen za ovakvu "razmenu"..."

 
 

Koja edicija Izvora vam se sviđa najviše do sada?

Izvorište (prva)

Plemenski ratovi

Doba Saveza

 
 

Tekstovi

 
 

Napredni nivo

 
 

Špilovi - Napravite bolji magični špil

 
 

Fric, 28/12/2005

PREPRAVITE SVOJ POČETNI ŠPIL

Dobro, druže, evo mene ponovo. Igra je izašla, i cenim da si do sada odigrao solidan broj dvoboja sa drugarima. Lomio ti njih, lomili oni tebe, pa si verovatno skontao da igra početnim špilovima dosta zavisi od sreće. I bio si u pravu. Početni špilovi nemaju neku jasno definisanu strategiju, više služe da dočaraju šta koja boja može. Ako je ono što želiš da pobeđuješ što češće, vreme je da preduzmeš neke konkretne korake. To znači da danas govorimo o "pojačavanju" tvog početnog špila.

S obzirom da se naši "mrežari" još uvek pate sa bazom karti, na svoju ruku usvajam pojednostavljena pravila koja će ovaj tekst slediti. Ne želim da te smaram navođenjem ogromnog broja karata čija imena ti ništa ne znače, niti da te forsiram da juriš pojedine karte kupovinom paketa pojačanja. Jeste, paketi pojačanja sadrže i neke neverovatne karte, ali za sada možemo i bez njih. Umesto toga, druže, krećemo od dva ista početna špila koja kombinujemo u jedan "pojačani". Menjam po 6 karti iz jednog sa 6 karti iz drugog, pa onda malo pauziram i testiram ih protiv ostalih početnih špilova. Zato sam i prihvatio ovo pisanje – kartam se sa drugarima, a radim. Na samom kraju teksta, predložiću i neke karte koje su dostupne samo u pojačanjima, čisto da se malo opustim.

Krećemo sa početnim špilom za žutu boju. Nije da forsiram žutu, nego hajde da ispoštujemo redosled. Cilj je prost – napraviti brz žuti špil, pretežno od letača (jedna od prednosti žute), sa nekoliko "masnih" varijanti ako partija krene po zlu.

U samom startu, deluje mi da sam bio srećne ruke. Od 6 partija, neizmenjenim početnim žutim špilom 2 puta sam dobio crni, jednom plavi, jednom zeleni, a izgubio od crvenog i identičnog žutog. Krećem sa izbacivanjem prve ture karti za koje sam stekao utisak da mi nisu neophodne, bar ne za ovu taktiku:

Ispadaju:
1x Bezbojni Zaštitnik – Prvo, pa muško. Izbaciti najjače biće iz špila kao prvu kartu? Mnogi se neće složiti sa ovim potezom, koji pravdam samo činjenicom da Zaštitnik košta suviše za ono što želim od ovog špila. Takođe, kao artefakt biće je suviše rizičan za mene – mogu ga uništiti i magije koje uništavaju bića, ali i magije koje uništavaju artefakte.

1x Časna Garda – još jedno jako i solidno biće koje ispada odmah. Košta isto kao Anđeo Hranitelj, rade skoro istu stvar, ali je Anđeo ipak letač.

2x Moć Zemlje – nije da ne volim da pojačavam sopstvena bića, ali Oreoli nisu savršen način da se to uradi. Ukoliko neka magija uništi biće sa Oreolom, gubim dve karte za jednu – dakle, rizično.

1x Naučena Opreznost – mislim da ova karta uopšte nije loša, ali bih radije u ruci video veći izbor bića nego promenu koja svima daje osobinu Opreznost. Ostavljam sebi mogućnost da kasnije promenim odluku.

1x Unutarnji Mir – Malo mi je teško da se odreknem ove karte, ali mislim da ipak treba da leti iz špila. Sprečavanjem štete ne rešava se nikakav problem, već se samo produžava agonija. Složiću se sa svakim ko se ne složi, ali karta ispada...

Upadaju:
1x Junačke Pesme – moja verovatno omiljena žuta karta, i jedna zbog koje se skoro isplati kupiti ceo početni špil. Mislim da su i 2 u ovakvom špilu malo, ali su "pravila" izmene špila moja lična kreacija, pa bolje da ćutim.

1x Raščinjavanje – žuta ima ovaj efikasan način za rešavanje mnogih potencijalnih problema, pa zašto ga ne imati u špilu ako je već dostupan.

1x Pegaz Svetovida – Pegaz je letač, Pegaz je jurišnik, i njegova mana cena zadovoljava moje prohteve.

1x Bljesak Oštrice – moj lični stav. Žuta ima malo načina da vuče dodatne karte, pa ću rado dodati još jednu kartu koja rešava neke situacije uz vučenje.

1x Brdska Streličarka – mislim da ova cica ima potencijal za ovaj špil. Jeste malo skuplja, ali mi se čini da će praviti karambol. Nisam je viđao dovoljno često da tvrdim, pa da pokušam sa dodavanjem još jedne.

1x Šiljci Zemlje – žuta boja ima malo karti koje uklanjaju bića. Baš zbog toga, dodaću još jedno iznenađenje koje to radi izuzetno efikasno sa bićima u napadu. Ova karta je u spisku početnog špila pogrešno navedena kao Lažno Utočište, još jedna žuta karta koja uklanja bića.

Dakle, u prvom prolazu sam izbacio 2 bića, 3 promene i 1 iznenađenje, a ubacio 3 bića i 3 iznenađenja. Nakon pet partija sa prepravljenim špilom, moram da kažem da su Junačke pesme pogodak – u jednoj partiji sam imao sreće da imam oba komada u igri, i svako biće koje odigram bilo je veliki problem za drugare. Ukupan rezultat svih partija bio je 3-2 za žuti, gde sam ponovo izgubio od crvenog, ali je i plavi ovoga puta uspeo da uspostavi kontrolu. Na Brsku streličarku sam naleteo samo jednom, kada sam je u početku partije uveo kao izvor, pa i dalje nisam siguran za nju. Zaključci su sledeći:

Ispadaju:
1x Žuti Biser – Biser mi je doneo dosta života, ali mi životi uglavnom i nisu bili problem kad sve ide po planu. Više mi se sviđa kako funkcionišu dodati Šiljci Zemlje – njima sam umalo preokrenuo partiju kada sam očistio Bes Dajboga u potezu kada je ušao i odmah napao zbog Ubrzanja. Uz to sam i dobio 50 života. Na žalost, nemam više od 2 Šiljka...

1x Kraljeva Garda – malo i efikasno odbrambeno biće, za koje sam odmah smislio zamenu.

2x Krilati Pratilac – odličan defanzivni letač, ali upravo pokušavam da napravim ofanzivni špil. Mora da ima boljih rešenja...

1x Bela Ala – iako ponekad bude zaista smrtonosna, često pomislim da je ova Ala najslabija od svih. Sa žaljenjem izbacujem prvu zlatnu kartu iz špila.

1x Pravda – ovo je potez koji i sam sebi imam problema da objasnim. Dodavanjem nešto skupljeg Bljeska Oštrice koji daje nešto skromniji bonus kada biće blokira (+40/+40), došao sam u situaciju da imam Pravdu koja ostaje neiskorišćena do kraja partije. Još jedna zlatna karta koja ispada – čini mi se da je bonus Bljeska sasvim dovoljan, a vučem i kartu.

Upadaju:
1x Ratni Veteran – zamena za Kraljevu Gardu. Garda pumpa sebe u odbrani, Veteran pumpa bilo kog napadača. Dakle, sve karte na ofanzivu!

1x Vesnica Promena – ova sveštenica mi se izuzetno dopada. Kao biće, njena cena je razumna (3 mane za 20/20 biće), a njena osobina deluje spektakularno – vezuje bilo koji oreol iz bilo kog odlagališta za bilo koje biće. Još je nisam susreo u partiji. Treba samo proveriti hoće li u prepravljenom špilu ostati dovoljno oreola za nju, kako se ne bih suviše oslanjao na protivnikove.

2x Okamenjenost – Okamenjenost me je spasla u više navrata, a obično je biće promenjeno njom ostajalo neupotrebljivo do kraja partije. Jedan od mojih trenutnih favorita.

1x Dušebrižnik – još jedan od alternativnih načina dobijanja života, a ne moram da se odreknem bića za njega. Jedan je radio fino, a dva...

1x Diverzantski Odred – ostalo je mesta samo za još jednog, drugi Odred čeka na rezultate...

OK, ovog puta sam izbacio 4 bića, 1 iznenađenje i 1 artefakt. Ulaze 4 bića i 2 oreola, pa mislim da je balans održan. Da vidimo šta kaže testiranje.

Dobra vest je ukupni rezultat od 4-1 za pojačani žuti. Loša vest je da ponovo gubim od crvenog. Sa kartama koje su mi na raspolaganju, jedino što mogu da pokušam je da još ubrzam moju akciju i ne dozvolim crvenom da se razmaše i naprži mi sva bića. Dakle,

Ispadaju:
1x Isceliteljica – opet menjam defanzivu za ofanzivu, jer više volim Streličarku koja za istu cenu nanosi štetu, nego Isceliteljicu koja je sprečava.

2x Čuvar Svetlišta – deluje mi da nemam problema sa životima, već sa malom izdržljivošću bića u dvoboju sa crvenom – ovo je delimično krivica i mojih izbora, ali ću pokušati da odem još korak dalje. 20/20 Čuvara koji ulazi za 3 mane (i daje 20 života) zameniću za 20/20 Epskog Pobednika čija mana cena je 2, a ima i finu osobinu koja ga čini upotrebljivim i u napadu i u odbrani.

2x Aura Bogova – sjajna karta, koja nema prilike da pokaže sve svoje potencijale u mom špilu punom sitnih bića. Dobijanje života rešiću na drugi način, uklanjanje bića je nadam se već rešeno.

1x Brdska Streličarka – menjam svoju odluku, jer mi je njena mana cena ipak malo previsoka. Ponekad uspem da odigram celu partiju sa 3 izvora, pa i ne odigram Brdsku Streličarku. Dvoumio sam se između nje i Vesnice Promena, ostaje jeftinija.

Upadaju:
1x Streličarka – još jedan način direktnog nanošenja štete bićima. Treba mi još malo kontrole.

2x Epski Pobednik – umesto Čuvara Svetilišta.

1x Anđeo Hranitelj – ponekad mi zatreba jače biće. Anđeo je jak 30/30 letač koji mi donosi još života.

1x Lukavi Predvodnik – još nisam video Predvodnika na delu, pa da dodam još jednog i vidim šta se događa.

1x Zlatnorepi Soko – Soko je odličan na početku, i još bolji kada odigram Junačke Pesme.

To je to. Ispadaju 4 bića i 2 promene, upada 6 bića. Testiranje kaže da sam u pravu – ovoga puta sam dobio svih 5 partija. Iako je to malo za prave zaključke, a crvenu sam dobio "na mišiće", mislim da i ne može mnogo bolje sa ovim kartama koje su mi na raspolaganju u 2 početna žuta špila. Konačan spisak prepravljenog špila izgleda ovako:

 
karta: Junačke Pesme
Bića (28)
3x Anđeo Hranitelj
1x Brdska Streličarka
2x Lukavi Predvodnik
1x Vila Čuvarica
2x Pegaz Svetovida
2x Vesnica Promena
3x Diverzantski Odred
4x Epski Pobednik
3x Streličarka
2x Dušebrižnik
2x Ratni Veteran
3x Zlatnorepi Soko

Ostale magije (12)
2x Šiljci Zemlje
2x Junačke Pesme
2x Bljesak Oštrice
4x Okamenjenost
2x Raščinjavanje
 

E sad, koje bih karte, da ih imam, dodao ovakvom prepravljenom špilu? Bez razmišljanja, još neke Junačke Pesme. Mislim da su osnov brzog žutog špila. Zmajeviti Zapovednik može pojačati sve tvoje ptice i vojnike odjednom. Vitez Svetlosti je 20/20 Jurišnik, koji je pri tome i Anti-crn – stavljaj sve koje imaš, druže, recimo umesto Epskog pobednika. Vitez Zlatnog Krsta je čak i bolji. Rosna Vila je lek za crvenu – ako neko pokuša da je naprži, samo je vrati u ruku. Ako imaš utisak da sam suviše onemogućio dobijanje života, možda i neki Srčani Kamenko. On je artefakt biće, dobar u odbrani, a pre nego što pogine možeš ga žrtvovati i dobiti 30 života. Ako imaš pri sebi i neki artefakt-opremu, npr. Magičnu Sablju ili Vilinmač, to je pravo rešenje da pretvoriš svakog svog sitnog vojnika u celu armiju.

Imam još ideja, ali da ne preteram za prvi put. Pokušaj malo i sam, druže, možda uspeš i bolje. Voleo bih da čujem i tvoje mišljenje o ovakvim tekstovima, da znam šta mi je činiti. Ako ti se dopadaju, da teramo dalje...


Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com