Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Mržnja među bojama

23/11/2005

"... Zelena posmatra prirodni svet i vidi u njemu suštinu života. Plava u istom prizoru vidi samo prirodne resurse koje može iskoristiti u svojim eksperimentima u potrazi za znanjem..."

 
 

Da li čitate tekstove na sajtu?

Čitam sve tekstove!

Samo najzanimljivije

Retko čitam tekstove

Uopšte ih ne čitam

 
 

Tekstovi

 
 

Napredni nivo

 
 

Špilovi - Napravite bolji magični špil

 
 

16/1/2006

PREPRAVITE SVOJ POČETNI ŠPIL - TEROR NA KVADRAT

Varijanta I - NNK Heks

Zanima vas ultimativna moć, čak i po cenu sopstvenog života? Navikli ste na dominaciju od koje vaš protivnik može samo da cvili u strahu? Želite da jezom crnih magija osvojite sve? Beskrupuloznost, okrutnost i nemilosrdnost su vam jača strana? Ako ste pozitivno odgovorili na sva ova pitanja, dileme nema – DOBRODOŠLI U SVET MRAKA!!!

Podrazumeva se da ste se već usrećili jednim početnim špilom Vladavina Terora, ali glad za moći u vama se rasplamsava, i bukti nezajažljivom vrelinom - želite još. Jedna od prvih stvari koje se prirodno nameću je pojačanje špila kupovinom još jedne Vladavine Terora. Iako matematički nekorektna, formula važi:
V.T. + V.T. = Teror na kvadrat

Da bih vam olakšao izbor pri pakovanju novog špila, predlažem ovu kombinaciju (za takmičarske varijante trebaće vam veći špil od minimalno 60 karata):

 
karta: Teror MrakaBića (24)
2x Morana
2x Sejmen
2x Crna Ala
2x Ljubimac Mrtvih
2x Tamna Senka
4x Krvopija
2x Noćnik
4x Skelet Crnog Ratnika
2x Kugavac
2x Noćne Vile

Ostale magije (16)
2x Podizanje Mrtvih
2x Mračni Strahovi
2x Teror Mraka
4x Napad Krvopija
2x Ukleta Duša
4x Nečista Moć

 

Ovaj izbor se nameće kao logičan, jer sadrži sve dobre karte iz početnog špila. Neko će se začuditi što nisu prisutne karte:
- Zmije Zloslutnice (spore, velika cena plaćanja 30 života i ništa ne rade za razliku od Krvopija koje lete);
- Strvožder (skup - Prizivanje je bolje, no vaša bića neće toliko da ginu (osim od crvenih magija, a time ćemo se pozabaviti dalje u tekstu));
- Urlik na Mesec (presporo i preskupo);
- Teleskop Nemirnih Snova (relativno korisna i jeftina karta, ali se ne isplati kockati se, jer u drugom krugu mogu ući Krvopija, Noćnik… a pogotovo jer se ne sme igrati kao izvor, jer je u ovoj kombinaciji crna mana od presudnog značaja - Morana, Tamna Senka, Mračni Strahovi, Napad Krvopija…)

Oko sledećih karti sam se stvarno dvoumio, ali su na kraju ispale iz finalnog kruga za Mis Raspada:
- Prinuda (odlična karta protiv plavih magova, ali Mračni Strahovi su još bolji način da se unakazi plavi štreber koji voli da vuče karte);
- Strava (pošto se artefakt bića trenutno ne igraju u velikoj meri, špilovi se dele na crne i one koji to nisu, i efekat zastrašivanja je sjajan, ali Strava usporava i bolja su bića koja zastrašuju sama od sebe).

Ako se ne slažete sa izborom dodajte umesto Ukletih Duša bilo dve Prinude, bilo dve Strave. Ovo je nešto najjeftinije što možete napraviti, i (često) pobeđivati u duelima jedan na jedan.

Saveti za igranje

Noćne Vile igrajte uvek kao biće, a Kugavca kao izvor. Apsolutni šampion špila je Nečista Moć, koja daje najbolje rezultate na Krvopiji. Kada napadate Tamnom Senkom, sačekajte sa “pumpanjem” – prvo vidite da li je i ko blokira, a onda je shodno tome pojačajte i obavezno unapred izračunajte njenu maksimalnu snagu. (“Ne znam matematiku, al’ znam da sabiram.” - film “Točkovi”)

- Protiv Žutog maga čuvajte se Okamenjosti, Aure Bogova i Bljeska Oštrice. Crni mag i nema neku odbranu od promena, pa se nadajte da pobedite žutog “živom silom” i ubijanjem nezgodnih bića Sejmenom, Terorom Mraka, pa čak i Napadom Krvopija.

- Protiv zveri Zelenog maga uspešno će vas čuvati bića sa regeneracijom. Zeleni takođe ima par opasnih promena i prilično nezgodno iznenađenje da odabrano biće pojača za +30/+30. Postavite dobar “bunker” i pobedite ga, recimo Ljubimcem Mrtvih promenjenim Nečistom Moći. Samo mu ne dajte da se mnogo namnoži.

- Protiv Crvenog maga treba biti oprezan jer sprževi tipa Grom mogu da vam upropaste dan (ako vam ubije Noćne Vile ni u kom slučaju nemojte da udavite protivnika zbog zlobnog keza na usnama. Zakiselite mu osmeh zlobnijim i mnogo jačim bićima sa repertoara ili ih ponovo vratite u igru Podizanjem Mrtvih). Krvarite i gorite par početnih krugova, dok stanete na noge, a onda ga dokrajčite npr. Moranom. Generalno gledano, izbegavajte da igrate skupe magije, zaluđujte ga jeftinim bićima i ugrobarite jednim masivnim Napadom Krvopija. Čuvajte se karata kao što su Stena Lave i Daleki Sjaj (1 izvor manje = 1 krug kašnjenja).

- Protiv Plavog treba biti ekstra oprezan, jer je njegovo najjače oružje sprečavanje magija i vraćanje u ruku. Magije igrajte oprezno, proračunato i jednu po jednu, uvek gledajući koliko neiskorišćenih izvora ima protivnik. Nikad ne koncentrišite snagu na samo jedno biće (Krvopija + 2 x Nečista Moć) da vam ga ne bi vratio u ruku i otarasio se dve Nečiste Moći. Čuvajte se letača i obavezno odigrajte Mračne Strahove. Prinuda će vam ovde mnogo pomoći, ako je ipak ostavite u špilu.

- Pretpostavljam da će vam Crni zadati dosta muka. Kako se boriti sa sopstvenim odrazom? Teror Mraka, Ljubimca Mrtvih i Sejmena igrajte kao izvore – apsolutno su beskorisni u ovoj situaciji. Okrenite se Kugavcu koji je u špilu samo zbog toga što je kanibal i “domaći izdajnik”, i nadajte se da ćete nadjačati Crnog maga na bojnom polju.

Ovo su saveti za špil sastavljen od karata isključivo iz Vladavine Terora. Za ubacivanje i igranje karata koje ne pripadaju početnom špilu, i za špilove spremne za izazove turnira, više neki idući put. Ne ustručavajte se da mi pošaljete komentare i sugestije, i iskreno se nadam da vam se ovaj deo članka dopao. Do sledećeg puta.

Varijanta II - Fric

Teror na kvadrat zahteva i članak na kvadrat. Svaki crni mag, samim svojim opredeljenjem, uvek veruje da zna najbolje. Baš zbog toga, evo nešto drugačije postavke špila. Ova je nešto sporija, ali ništa manje ubitačna. Koristi istu bazu – 80 karata iz dve Vladavine Terora. Razmisli i sam, crni druže, siguran sam da si ubeđen da možeš i bolje...

U odnosu na prethodni izbor, ispadaju sledeće karte:
2x Noćnik – U prepravljenom špilu, već imamo 6 izuzetnih jeftinih letača, 4 za napad i 2 za odbranu, i čak 2 skupe Morane... Noćnik po meni tu nema šta da traži, 8 letača je više nego dovoljno.

2x Skelet Crnog Ratnika – 8 “regeneratora” u špilu je suviše paranoično, recimo da mislim da je dovoljno 6. Dah Crnoboga uz to regeneriše sva moja bića...

2x Ukleta Duša – Ovaj oreol jednostavno nije po mom ukusu. Ništa ne rešava trajno.

4x Nečista Moć – Kao što sam već napomenuo jednom, nisam fan pretvaranja 2 karte u 1 metu – ovo je posebno iritirajuće kada igram protiv plave koja preuzme nabudženo biće, ili crvene koja ga jednostavno sprži. Više volim sporiju ali sigurniju varijantu. Ovo znači da su Noćne Vile osuđene samo na odbranu, ali šta sad...

Upadaju:
2x Izopačeni Glasnik – Iako najskuplja karta u špilu, ovo biće omogućava crnoj ono u čemu je slaba. Za 6 mana dobijam 40/40 biće i vučem dve karte? Moj glas... Posebno ako uzmem u obzir i alternativne načine njegovog uvođenja – počinje kao izvor, pa preko Daha Crnoboga žrtvuj taj izvor da regenerišeš neko biće, pa Podizanjem Mrtvih ubaci Glasnika u igru za ukupno 4 mane. Da ne pominjem da crnoj treba dosta Grobova za ostale magije – tu se potpuno slažem sa “kolegom”, a ovo znači da je Glasnik kasnije igriv i iz ruke...

2x Dah Crnoboga – Kao što rekoh, način da se neke gadne stvari kasnije ipak proigraju, uz regeneraciju za sva bića (koja čak ne zahteva slobodne izvore)...

3x Strvožder – Jeste da košta 4 mane, ali vredi. Još 3 načina da “recikliram” npr. Sejmena ili Alu.

1x Surovi Razbojnik –Iako nije preterano koristan, ovaj momak ti vraća 20 života plaćenih za Krvopiju, a uz to protivnik gubi 20 života. Pošto gubljenje života nije šteta, ova fora može sjajno da posluži u nekim situacijama kada šteta ne pomaže. Ako ne, uvešću ga kao Grob.

1x Strava – E, ovo je Oreol kakav mogu da trpim u svom špilu. Ako partija postane “zakrčena” bićima, evo načina da možda otvorim prolaz Crnoj Ali.

1x Urlik na Mesec – Prednost ove karte je što je iznenađenje. Način da Noćne Vile ipak udare jednom, bilo neko blokirano biće koje to ne očekuje, bilo protivnika na izdisaju. Lepo mi je kada znam da u špilu imam i jednu ovakvu kartu koja može rešiti partiju.

Konačni spisak moje verzije prepravljenog Crnog početnog špila je sledeći:

 
karta: Morana

Bića (26)
2x Izopačeni Glasnik
2x Morana
2x Sejmen
1x Surovi Razbojnik
2x Crna Ala
3x Strvožder
2x Ljubimac Mrtvih
2x Tamna Senka
4x Krvopija
2x Skelet Crnog Ratnika
2x Kugavac
2x Noćne Vile

Ostale magije (14)
2x Dah Crnoboga
2x Podizanje Mrtvih
2x Mračni Strahovi
2x Teror Mraka
4x Napad Krvopija
1x Strava
1x Urlik na Mesec

 

Eto, toliko za ovaj put. Javite nam šta mislite o ovakvim “duplim” člancima, a do tada idem da ošurim “kolegu” mojom verzijom špila. Rezultati dvoboja neki drugi put...

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com