Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Nova karta međ tri dobra špila

23/04/2007

"... U ovom članku ćemo se pozabaviti nekim vrstama špilova i nekim plemenima koja su bila manje zastupljena do sada. Slobodno možemo reći da smo najzanimljivije od Plemenskih Ratova ostavili za njihov kraj..."

 
 

Da li se takmičite na turnirima?

Da

Ne

Ranije, sada više ne

Tek ću se takmičiti!

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Magija Izvora - Magični svet igre Izvori magije

 
 

Neimar, 27/2/2007

ŠTA NAS ČEKA? (POGLED U BUDUĆNOST)

Plemenski ratovi odavno besne, mnogo je magije isteklo kroz Izvorište, i neki od vas se verovatno pitaju šta dalje. Šta nas čeka? Pokušaću, po prvi put od postanka IM sajta, da vam predstavim nešto poput dugoročnog plana razvoja igre Izvori magije. Ipak, uzmite u obzir da mnogi detalji moraju ostati skriveni, da su neki drugi još uvek neizvesni, a da ću u nekim trenucima namerno pokušati da vas navedem na pogrešne zaključke. Zato, uključite svoje instinkte, čitajte između redova, i krenite sa mnom da zajedno pogledamo budućnost.

 
Šta nas čeka? (Pogled u budućnost) Gde smo sada? Iza nas su dve edicije Izvora. Ove dve edicije su ono osnovno što Izvori magije jesu. One su i poslednja oaza mira za sve one koji tvrde da poznaju Izvore. Jer, jedino što budućnost sigurno donosi jeste izazov. Izazov za stare igrače da se prilagode i ostanu na vrhu, prilika za nove igrače da ih stignu. Novo doba samo što nije počelo... Od iduće edicije ulazimo u cikličnu strukturu. Jedan od glavnih razloga za ovo je problematika koju su neki od vas dobro uočili:
 

stari igrači imaju neke karte koje je sada nemoguće ili skoro nemoguće pronaći. Novi igrači stoga imaju lošiju startnu poziciju. Da bi igra bila zaista dobra, ona mora pružiti (približno) jednaku šansu i novim i starim igračima. Ciklusi su način da to uradimo.

Razlika između klasične edicije i ciklusa biće više nego očigledna u trenutku kada nove karte izađu na videlo, ali ću pokušati da vam to objasnim i u teoriji. Iduće dve edicije biće delovi jednog ciklusa. Kao takve, imaće neke posebne karakteristike - pre svega, manje karata nego dosadašnje edicije (kompletan ciklus će imati otprilike onoliko karata koliko i jedna “normalna” edicija). Ipak, ove karte će biti mnogo bolje povezane nego što ste navikli. Ideja je da ciklus nudi neke sasvim nove načine igre i neke sasvim nove strategije. Ove strategije praktično neće zahtevati pomoć u vidu starih karata: svi alati koji vam trebaju da bi one zaista proradile nalaziće se u okviru dve edicije od kojih je sačinjen ciklus. Na vama će biti samo da ih prepoznate.

Ove nove strategije biće ponekad moćnije od svih dosadašnjih, a ponekad ćemo vas samo navesti da pomislite da je tako. Razlog za to je prost: po kompletiranju ciklusa, ove strategije postaju zaokružene priče. One neće dobijati nova poglavlja, niti nove karte koje će ih pojačati. Po završetku ciklusa, on postaje deo istorije. Stoga ćemo se dobro potruditi da ta istorija bude vredna prepričavanja.

 
Šta nas čeka? (Pogled u budućnost) Nasuprot tome stoje klasične edicije. Igra kakvu poznajete sada mogla bi se nazvati “osnovna igra”, i nju karakteriše stalni razvoj. Svaka nova edicija, čak i ona u okviru ciklusa, donosi po neku kartu za pojačavanje strategija koje su vam već poznate. Stoga one mogu biti i nešto manje moćne, jer vreme definitivno radi za njih. U trenutku kada većina karata za funkcionisanje ovih osnovnih strategija postane nedostupna, vreme je za novu klasičnu ediciju...
 

... što je ono što nas verovatno čeka po kompletiranju prvog ciklusa: jedna velika edicija od 400 karata, koja će sadržati većinu ključnih karata prve edicije, kvalitetna pojačanja iz aktuelne druge, nešto uspešnih momenata iz prvog ciklusa, i sasvim malo (koliko bude mesta) sasvim novih karata. Ukratko, magični reset taster ;)

Evo odgovora na pitanja koja čujem i bez postavljanja: Da li će karte iz predstojećeg ciklusa biti moćnije nego karte koje postoje sada? Vrlo moguće, ali samo ako ih spojite na pravi način. Kada ćemo to videti? Uz malo sreće, postoji i realna mogućnost da kompletan prvi ciklus vidite već u ovoj godini - prvi deo je planiran za maj, a drugi za kraj godine!

Ako se ovaj pomalo optimističan plan ispuni, iduća godina biće rezervisana za klasičnu ediciju, koja će biti kruna trogodišnjeg razvoja igre Izvori magije. U selekciju ove edicije bićete aktivno uključeni, uz priliku da za nju izaberete neke od karata koje ste oduvek želeli, a nikada niste nabavili.

 
Šta nas čeka? (Pogled u budućnost) Ove “nove” karte će, naravno, biti identične starima samo po funkciji - neke će dobiti nove ilustracije ili nove propratne tekstove, a sve će dobiti sasvim nov simbol edicije u kojoj izađu.
 

Na ovaj način će i kolekcionarska vrednost starih karata biti očuvana, u korist svih onih igrača koji su uz Izvore od samog početka. Ovi najverniji igrači će verovatno pre kraja tekuće godine dobiti i priliku da se uključe u dugotrajno zatvoreno beta testiranje online računarske igre, koju očekujemo pre kraja iduće godine (u paketu sa “velikom klasičnom edicijom”), ali o ovome ne bih smeo da kažem više ni reči... A dok Plemenski ratovi još uvek traju, očekuje nas još dosta toga zanimljivog. Uskoro će na IM sajtu biti implementirane još neke novine, koje će početnicima olakšati uključivanje u igru, a baš svima brzo pronalaženje odgovora na sva pitanja.

Najlepše za kraj: pored svega navedenog, uskoro počinju i kvalifikacije za drugi Nacionalni turnir Izvora magije. Iz objektivnih razloga i u ime tradicije, prvi krug kvalifikacija odigraće se (ponovo) u Novom Sadu, na manifestaciji Dani Fantazije (mnogima poznatoj kao Uprising), koja će se održati 31. marta i 1. aprila 2007. godine. Nakon Novog Sada, sa razumnom pauzom između svakog kruga, očekuju nas i kvalifikacije u Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Detalje o kvalifikacijama za Nacionalni turnir potražite uskoro u posebnom tekstu.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com