Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Pravila, pravila...

12/01/2006

"... Iako je vaše opšte poznavanje pravila igre sve bolje, i dalje postoje neka pitanja i situacije koje se ponavljaju i koje mogu biti pomalo konfuzne, pa ću pokušati da ih malo pojasnim ovde"

 
 

Citiranje pesnika u propratnom tekstu na karti:

podržavam

ne podržavam

 
 

Tekstovi

 
 

Napredni nivo

 
 

Špilovi - Napravite bolji magični špil

 
 

Fric, 3/7/2007

IZVEŠTAJ I ŠPILOVI SA KG KVALIFIKACIJA 2007

Zdravo, drugari!

Dok neki od nas još uvek vredno uče i spremaju ispite, prođoše i poslednje ovogodišnje kvalifikacije za Nacionalni. Na njima, Doba Saveza nije stidljivo odškrinulo vrata takmičarskog sveta, već ih je grubo razbilo sa dva udarca nogom!

Šta se to, tačno, desilo? Iako smo upozoravali na snagu novih karti, nisu nas svi ozbiljno shvatili. Većina špilova kojima se igralo bile su varijacije na već poznate teme, uz dodavanje pojedinih karti Doba Saveza. Svoje mesto su najpre izborile neke od „nabudženih“ karti koje se uklapaju u dosadašnje trendove pa smo im zato i predviđali sjajnu budućnost - Zvezde Padalice, Razotkrivanje, Teror Vatre i Tame, Srce Vuka Urlik Zveri, Svakom Svoje, Plamenzub... dok su od „igraj-sa-više-boja“ karti igrači na prvu loptu prihvatili sve Pošasti. Za mene, jedino iznenađenje je potpuno odsustvo drekavaca - verovatno je strah od neizvesnosti u meču sa sličnim protivnikom presudio. Neverovatno, ali još uvek ostaju nepotvrđene glasine da drekavci pobeđuju skoro sva ostala plemena...

 
Izvori magije: KG kvalifikacije 07
 

I dok se većina dvoumila u koji postojeći špil uglaviti poneku kartu iz Doba Saveza, Aleksandar Mačak i Igor Trifunović su bukvalno oduvali konkurenciju i osvojili prva dva mesta sa dva briljantna špila. Nove ideje pretočene u nove špilove sa sasvim novim ključnim kartama i činjenica da su u Top 8 čak četiri igrača iz Novog Sada - sve ovo samo još jednom dokazuje dominaciju „novosadista“ izvoraškom scenom. Zbog manjka prostora predstaviću samo dva špila, ali znajte da je i trećeplasirani Miodrag takođe iz NS-a! Ovakva završnica se dogodila još samo na prvim NS kvalifikacijama (2006) kada su Kragujevčani osvojili prva tri mesta u Novom Sadu, ali se od stare slave ne živi - najbolji igrači Izvora su, bez dileme, trenutno u NS-u!

 
Izvori magije: KG kvalifikacije 07
 

25 prijavljenih takmičara bilo je opasno blizu krajnjem limitu Veselog Goblina, ali je kao rezerva iznet i kauč u dvorište, pa je bilo sigurno da niko neće igrati stojeći... Kao drugi kragujevački sudija debitovao je Stefan Slavić, specijalno istreniran od Atriana za ovu priliku. Lepo vreme i sjajna atmosfera išli su na ruku svima.

 
Spisak špila
# Veoma Moćno Ujedinjenje B R
Bića (30)
4 German
4 Maglušina
4 Spektra
2 Crni Zmaj Vitora
2 Macan
2 Gladna Smrt
1 Pošast Ledenog Mora
1 Pošast Noćne Tmine
1 Pošast Suve Zemlje
1 Pošast Vrele Krvi
1 Zmaj Grotla
1 Anđeo Osvete
1 Nezajažljiva Utvara
1 Zmajeviti Buntovnik
1 Umopomračivač
1 Hranitelj Vernih
1 Odblesnik
1 Grimizni Šaman
Ostale magije (30)
4 Nedelja Mrtvih
4 Demonski Mentor
4 Ujedinjenje
4 Cena Napretka
4 Prelistavanje
4 Zamišljenost
2 Zmijski Dodir
2 Ključale Reke
1 Poravnanje
1 Razotkrivanje
Izvori magije: KG kvalifikacije 07

Igorov špil je verovatno najlepši špil koji sam video na papiru do sada, pa mi je prosto žao što nije pobedio ovoga puta! Broj mogućih rešenja i kombinacija je prosto neverovatan, a opet je osnovna ideja tako jednostavna. Kao što i ime špila kaže, sve se vrti oko Ujedinjenja: špil ima mnogo jakih bića koje što pre uvodi kao izvore, da bi ih u pravom trenutku „prebacio“ na odlagalište Ujedinjenjem i zatim uveo u igru Nedeljom Mrtvih. Ova kombinacija radi savršeno već u petom potezu, kada Igor ima i manu viška za Zamišljenost, što mu garantuje da cela kombinacija neće biti osujećena od plavog. Ono što me je posebno oduševilo je izbor bića koja se reanimiraju na ovaj način: ako nemaju ubrzanje poput Zmaja Grotla, ova bića rešavaju najrazličitije stvari i preokreću partiju u Igorovu korist. Tako u „družini“ imamo bića koja omogućavaju Igoru da odbaci karte protivniku, uništi njegovo biće, uništi promenu, uništi artefakt, vrati sebi život... i to sve praktično na dohvatu ruke, što garantuje Ujedinjenje uz pomoćne magije poput Demonskog Mentora, Prelistavanja i Cene Napretka.

 

Uz mini-šeme poput interakcije Germana i žute Pošasti, uz Gladnu Smrt koja omogućava ulazak „punog“ Germana u svakom potezu, ovaj špil zaista odaje utisak sjajno osmišljene tvorevine. Retko dajem ovakve izjave, ali upamtite ovu: ovaj špil postavlja standard za „reanimatorske“ špilove, jer je ovo praktično prvi kompletan špil na ovu temu, pa ćete u budućnosti sigurno viđati mnoge varijacije ove ideje.

 
Spisak špila
# Gnev Saveza B R
Bića (23)
4 Saveznik sa Ostrva
3 Pali Ratnik
3 Anđeo Mira
3 Hranitelj Vernih
2 Majka Vetra
2 Plamenzub
2 Vetrogonja
1 Pošast Ledenog Mora
1 Pošast Vrele Krvi
1 Kradljivac Oblika
1 Imitator
Ostale magije (53)
4 Zabranjena Znanja
4 Perunov Gnev
4 Talas Vremena
4 Antimagija
4 Zvezde Padalice
4 Ometanje
4 Pet Zagonetki
4 Simbol Saveza
3 Konji Plime
3 Raščinjavanje
2 Svakom Svoje
2 Neodlučnost
2 Zlatna Kiša
2 Lančani Odbljesci
2 Oluja
2 Razotkrivanje
2 Jaki Uticaji
1 Gnev Uništitelja
Izvori magije: KG kvalifikacije 07

Osvajač turnira Aleksandar, poznatiji po svom prezimenu Mačak, igrač je koji samostalno potvrđuje tačnost teorije „50% špil - 50% skill“. Čak i kada igra sa najkomplikovanijim špilovima koji postoje, uvek je u samom vrhu, a špil praktično menja pred svako veće takmičenje. Ovoga puta se pojavio sa odlično osmišljenim špilom koji se vrti oko artefakta Simbol Saveza. Osnovni plan špila je jednostavan: ometati igru protivnika sve dok ga Simbol Saveza samostalno ne dokrajči. Što je na ovom turniru verovatno radilo kao ludo, jer su se (ako izuzmemo dva prvoplasirana!) na prste jedne ruke mogli izbrojati špilovi sa više od dve boje. Kako ipak postoji realna mogućnost da neko od protivnika igra sa više boja, ovoga puta Mačak ima i (bar jedan) plan B. Recimo, on je jedan od prvih koji ispravno vrednuje Saveznika sa Ostrva kao odlično biće - što letač sa pumpanjem odbrane i sigurnom kartom kada pogine i mora biti. Kako verovatno nije retkost da gine baš od Perunovog Gneva, njegov glavni zadatak je da „kljucka“ protivnika do tada.

 

Uz rezervno čišćenje u vidu Zvezda Padalica, koje će Pali Ratnik preživeti bez problema, ovaj špil pat poziciju obezbeđuje i tako što budi Neodlučnost protivnika, dok Simbol Saveza neumorno radi svoj posao. Plamenzub i bije i prži, Vetrogonja radi ono što je potrebno u tom trenutku, a kao i Razotkrivanje ili Svakom Svoje ispunjava jedan od vlasnikovih omiljenih recepata (uradi nešto - vuci kartu). Uz kontrolnu komponentu neizbežnu u praktično svakom Mačkovom špilu, imate jasnu predstavu svih teškoća sa kojima se sreću njegovi protivnici.

 
Izvori magije: KG kvalifikacije 07
 

Iz svega viđenog, mogu samo da zaključim da nas, nakon paklenog leta, čeka isti takav Nacionalni turnir na kome je sve moguće. Doba Saveza još nije pokazalo svoj puni potencijal, pa očekujem još nekoliko izuzetno jakih špilova koji će iznenaditi mnoge najkasnije u septembru - možda o nekima pre toga pišem i na ovom sajtu.

Na kraju, sledi spisak svih igrača direktno kvalifikovanih na Nacionalni turnir:

1. Marko Ranđelović (RIM: 120347, kvalifikovao se u: NS)
2. Marija Vasojević (RIM: 120183, kvalifikovala se u: NS)
3. Aleksandar Mačak (RIM: 120201, kvalifikovao se u: NS)
4. Goran Nikšić (RIM: 120211, kvalifikovao se u: NS)
5. Vladimir Obradović (RIM: 120333, kvalifikovao se u: BG)
6. Stefan Slavić (RIM: 120156, kvalifikovao se u: BG)
7. Pavle Pešić (RIM: 120307, kvalifikovao se u: BG)
8. Marko Đurđević (RIM: 120554, kvalifikovao se u: BG)
9. Predrag Momčilović (RIM: 120557, kvalifikovao se u: BG)
10. Nikola Savić (RIM: 120165, kvalifikovao se u: BG)
11. Mladen Jović (RIM: 120268, kvalifikovao se u: BG)
12. Zoran Golek (RIM: 120603, kvalifikovao se u: BG)
13. Nikola Krstić (RIM: 120408, kvalifikovao se u: NIŠ)
14. Vladimir Cucic (RIM: 120401, kvalifikovao se u: NIŠ)
15. Miloš Ilić (RIM: 120418, kvalifikovao se u: NIŠ)
16. Andrija Jovanović (RIM: 120427, kvalifikovao se u: NIŠ)
17. Igor Trifunović (RIM: 120210, kvalifikovao se u: KG)
18. Miodrag Kitanović (RIM: 120205, kvalifikovao se u: KG)
19. Veljko Vasić (RIM: 120157, kvalifikovao se u: KG)
20. Srđan Koljić (RIM: 120348, kvalifikovao se u: KG)
21. Ksenija Bećarević (RIM: 120185, kvalifikovala se u: KG)

 
Izvori magije: KG kvalifikacije 07
 

Dakle, broj poznatih učesnika drugog Nacionalnog turnira Izvora magije je sada 21. Ako se zadržimo na broju od 32 učesnika, ovome treba dodati još 8 igrača koji će se kvalifikovati sa rang-liste (biće osvežena uskoro), i još 3 igrača sa pozivnicom Izvora magije. Ipak, postoji i mogućnost da broj učesnika bude veći od ovoga, pa bi i broj kvalifikovanih sa rang-liste i broj pozvanih bio veći. Ovo ćete znati tek kada informacija bude pouzdana. Do tada, drugari, želim vam još mnogo sjajnih partija!

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com