Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Nac part II: Top10 špilovi

8/10/2007

"... 4 špila kojima su igrali najbolji na Nacionalnom, ali i da ukratko pomenem i ostale u najboljih 10..."

 
 

Koja je vaša omiljena varijanta Izvora?

Klasična 1na1

2na2 Magično Srce

2na2 Pakt

3na3 Kraljeva Garda

3+ (svako za sebe)

Format Plem. ratovi

Format Jednoumlje

Kakve, bre, varijante i formati?

 
 

Tekstovi

 
 

Napredni nivo

 
 

Draft/Limit - Magija u ograničenim uslovima

 
 

Neimar, 5/10/2007

NAC PART I: D-RAFTING SA NAJBOLJIMA

Prođe II Nacionalni u znaku NS dominacije. Među 4 najbolja (Top4) plasiralo se čak 3 igrača iz Novog Sada! Odličan rezultat za turnir sa učesnicima pozvanim iz 11 mesta u Srbiji. Ukupno 29 učesnika se odazvalo pozivu (na prvom Nacionalnom bilo ih je 23), a brojka bi bila i veća da Niški igrači nisu potpuno podbacili – od 8 očekivanih, čast Niša branio je samo jedan igrač! Ceo turnir je protekao u najboljem redu, pod dirigentskom palicom ubedljive sudijske dvojke (Milutin iz Beograda kao glavni sudija i Milan iz Niša kao zamenik); odsustvo bolesnog trećeg sudije (Stefana iz Novog Sada) nije se praktično ni osetilo.

 
Izvori magije: II Nacionalni
 

Prvi izveštaj sa Nacionalnog se malo odužio zbog čekanja na tekstove najboljih igrača koje ćete pročitati danas – nadam se da će vam se dopasti, ali budite upozoreni: ovo je jedan od najdužih tekstova na IM sajtu!

Dakle, statistika ne laže! U Top8 prošla su sva 4 igrača koja su draft deo završila sa svim pobedama, dok se naknadnim dobrim partijama „progurao“ samo jedan igrač sa polovičnim učinkom (pobeda, poraz i remi). Zaključak je jasan: draft je definitivno igra znanja, gde kvalitet igrača najlakše dolazi do izražaja. Oni koji su se pokazali na draftu, pokazali su se i na ostatku turnira. Pa, da vidimo šta najbolji sa drafta imaju da kažu o tome...

 
Izvori magije: II Nacionalni
 

Pobednik II Nacionalnog je najbolje predstavljen kroz reči njegovog sugrađanina Gorana koji je takođe među 8 najboljih: „Aleksandar Mačak je već drugu godinu u samom vrhu! Samopuzdanje i ogromno iskustvo stavljaju ga ispred svih i nije nikakvo iznenađenje što se ove godine nakon Novosadske Lige okitio i Nacionalnom krunom!“ Sa najviše odigranih, ali i osvojenih turnira, Mačak je u ovom trenutku definitivno najkompletniji igrač Izvora. Prošle godine je već dobio kartu po sopstvenom liku, a ove godine će učestvovati i u njenom stvaranju. Kako i dolikuje, priča pobednika dobiće najviše mesta od svih:

 
Aleksandar Mačak

„Na draft dođoh odlučan i poučen iskustvom 4 drafta u Novom Sadu da se nikako, ali nikako ne halavim za karte na osnovu njihove vrednosti i toga da li su zlatne ili ne, već da draftujem ono što će raditi u špilu koji ću nekako da smislim usput. Takođe, odluka mi je bila da ću komotno da igram sa 3-4 boje.

Prvo se otvarao paket iz Plemenskih ratova, gde se odmah prilično razočaram: zlatne su bez veze, srebrne i obične ništa posebno. Uzimam najbolju kartu tj. Rasparčavanje, crno iznenađenje koje ubija biće i vuče kartu. U sledećoj turi vučem takođe crni Urok, a treći ili četvrti okret mi stiže još jedno Rasparčavanje – uzimam ga skroz oduševljen i definitivno odlučujem da idem u crnu i to malo više pošto imam tri super karte koje koštaju po dve crne. Vučem i Eksploziju Misli i Siren Utopioca, kao i Gašenje Ugljevlja, što znači da posle prvog paketa imam tri boje: najviše crne, malo plave i jako malo crvene.

 

Sledeći paket je Doba Saveza, i tu je moj prvi pik Perunov Domostrojitelj iako do tada nemam nijednu žutu: prejak je da ga uzme neko drugi, a nema ničega korisnijeg za mene. Odmah zatim uzimam Ožiljke Groznice koji su predobri i za draft i za običnu igru, ali propuštam Zlatnog Volšebnika da bih uzeo Lančane Odbljeske. Na moju sreću uskoro mi dolaze još dva Zlatna Volšebnika koje uzimam odmah iako su samo obična karta, i odlučujem da idem u žutu i da špil bude četvorobojan. Usput uzimam i drekavce, kao neki drugi plan.

 
Izvori magije: II Nacionalni
 

Treći paket je najbolji za mene, otvaram i vidim Pošast Noćne Tmine, koju uzimam skoro i ne gledajući šta još ima u paketu: igram 4 boje sa dosta crne i mislim da neću pogrešiti. Sledeći pik je jako teška odluka: Bronzani Zmaj ili još jedni Ožiljci Groznice? Ipak uzimam jakog zmaja umesto crvene karte koja uklanja i biće i izvor. Posle ovog paketa shvatam da imam samo 4 žute karte (dva Zlatna Volšebnika, Domostrojitelja i Opreznog Drekavca) i da moram da ih nakupim kako bi ovo radilo, pošto jako želim da koristim Zlatne Volšebnike, ali i Purpurne, koji jednu svoju osobinu rade za žutu manu. Zato u četvrtom paketu „lutam“ samo po treće Rasparčavanje, Duha Smrti (jedinog Istočnika kojeg sam imao, a hteo sam da ih vučem gomilu), Lančanu Reakciju i Vrača Besnog Boga (koji je naprosto fantastičan): sve ostalo su žute karte, kojima sam čak i prilično zadovoljan (razni Letači i Jurišnici).

I tako je prošao draft. Sastavljanje špila je dosta lako, jer sam znao šta želim i šta sam vukao: odmah izbacujem karte koje sam morao da uzmem iako mi nisu trebale, i još neke crne koje se nisu uklapale zbog cene i/ili efekta. Posle malo doterivanja, špil je spreman: 46 karti, od kojih 9 žutih, 11 plavih, 15 crnih, 10 crvenih i jedan artefakt (pomenuti Bronzani Zmaj). Sve u svemu veoma sam zadovljan draftovanim kartama, imam sve ono što sam i hteo da draftujem: nekoliko jakih bića, čak 10 drekavaca koji su se pokazali jako dobro (hteo sam par komada ali se otelo kontroli), dosta odbacivanja, uništavanje bića (Rasparčavanje se pokazalo kao odlična stvar), dosta malih jeftinih bića sa super osobinama (Volšebnici, Utopljenik...), plave karte koje vraćaju bića (Siren Utopilac i
Svakom Svoje)... Malo mi je žao što se nisam dočepao ni jednog načina za lečenje i možda nekog lepog vučenja, ali mi naprosto ništa od toga nije stiglo. Očigledno sam uspeo da preživim i bez toga...“

 
Izvori magije: II Nacionalni
 

Miodrag Kitanović je zbog služenja vojske propustio dobar deo prve sezone, ali se ipak bez većih problema „ušančio“ na samom vrhu obe rang-liste. Bez izgubljenog meča do finala, čak i bez ijedne izgubljene partije, Miodrag je ipak na samom kraju poklekao sa ubedljivih 3:0 protiv pobednika, što nije umanjilo odličan ukupni utisak koji je ostavio. Do Nacionalnog je draft igrao nekih 4-5 puta, kako sam kaže „prilično uspešno“, pa misli da su za draft najbitniji iskustvo, logičko razmišljanje, i, možda najbitnije, iscrpno poznavanje igre i njenih pravila. “Onaj ko bolje poznaje pravila i bolje koristi karte koje je vukao pobeđuje u 80% partija. Sreća takođe igra veliku ulogu, ali čak ni Zvezdani Štap ili Trnoštit kao prvi pik neće pomoći onome ko lošije barata pravilima da osvoji draft.“

 
Miodrag Kitanović

“Došao sam do zaključka da su dve boje najubitačnije na draftu – crna i crvena! Nisam još ni jedan draft odigrao bez njih u špilu pa sam unapred planirao da ih ponovo draftujem, a ostatak boja je zavisio od karti koje otvorim na licu mesta. Često sam takođe znao da uzimam zelenu zbog jakih bića koja su esencijalna na draftu: na ovakvoj vrsti turnira bojno polje je mesto gde se odlučuje pobednik, pa su crvena i crna (uklanjanje bića) i zelena (jaka bića) bile moj najčešći izbor.

I tako je počeo draft na Nacionalnom (*thumbs up* IM timu za ovaj potez!), najuzbudljiviji deo dana koji sam toliko iščekivao. Ne sećam se tačno šta sam i kada draftovao, ali evo generalnog utiska o najznačajnijim kartama:

Zelene: Zemljotrag Ravnanja (zlu ne trebalo), Vučić Mračne Šume (sve sa 2 života je odlično ovde), Prerasli Gušter (jos jedna moja omiljena draft karta, mislim da ne postoji ni jedna druga koja je toliko slaba inače, a toliko dobra na draftu), Odblesnik (ne toliko zbog osobine, koliko što je 30/20 biće)...

 

Crvene: Lančana Reakcija mi je bila prvi pik prvog paketa, masovno selektivno čišćenje bića, ponuda koja se nikako ne odbija! Svarogov Glasnik čisti sve što postoji, uz dodatnu mogućnost odigravanja nečega nakon što sve nestane: takođe ponuda koja se ne odbija. Glasnik mi je sam dobio dve partije, ali i napravio mali problem nekoliko puta jer sam loše napravio crvenu mana bazu pa često nisam imao dve crvene mane da ga odigram. Ork Vodomorac je potvrdio da su sva Izvorna bića ovde dobra, jer protivnik najčešće ima dosta različitih tipova izvora, pa je velika verovatnoća da neće moći da ih blokira. Pošast Vrele Krvi mi je, neverovatno, došla kao 3. pik!!! Nimerija mi je po sopstvenom priznanju greškom poslala ovu kartu, a ne znam koje je opravdanje osobe do nje... SVE Pošasti su bombe na draftu!

 
Izvori magije: II Nacionalni
 

Crne: Prokletstvo Sviju je jedna od mojih omiljenih karti za draft, uništava i crna i bića sa regeneracijom, i uvek sam se trudio da ih draftujem što više. Zlonoša je, kada imate i plavu i crvenu mana bazu, prilično dobro multifunkcionalno biće. Nečoveštvo uništava i crna bića, a na draftu nema mnogo bica sa snagom većom od 20, pa je ovo bolja karta nego što bi se na prvi pogled pomislilo. Modri Volšebnik ima osobinu koja lepo radi sa Siren Utopiocem, Zlonošom i sličnima. Dalje, jedan Pomor sam odmah uzeo bez razmišljanja, a drugi mi je stigao kao 3. pik?! Ovo je iznenađenje koje uništava svako biće jer (skoro) sva imaju tip, i pritom pogledate ruku protivnika. Malo skuplje, ali vredi svake mane. Vatreni Očnjak je 40/30 biće za 4 mane sa odličnom osobinom, što je približno najbolje šta možete imati za tu cenu.

Plave: Odbačena Znanja sam uzimao pre većine srebrnih i zlatnih karti, odbacivanje je na draftu jako moćna taktika. Siren Utopilac je već pomenut, ima premoćan efekat za draft. Boja Moći, ako ništa drugo, uvek može spasti moje biće od uništenja za mizernu mana cenu. Stihija Plavih Talasa je 30/30 Letač za 4 mane, a sva bića sa osobinama izbegavanja su dobrodošla na draftu. Velikog Proroka sam draftovao nakon 4-5 čarobnjaka, da okušam sreću sa njim; uvek može da žrtvuje i sam sebe, a biće sa 20 snage za dve mane nikada nije za potcenjivanje. Za Spiralnog Maga nisam imao žutu, ali uništavanje je bitnija osobina, dok je Čarodejnik Zabranjenog još jedan čarobnjak sa vrlo upotrebljivom osobinom – jedina stvar bolja od ovoga je Vrač Besnog Boga koga na zalost nisam video ni jedan put.

 
Izvori magije: II Nacionalni
 

Artefakti: Glineni Divljan, čak dva su mi došla jako kasno na draftu, prosto mi nije jasno zašto ih niko nije uzimao jer je to najjače postojeće biće za tu cenu! Ja svakako želim da on napada svaki potez, a uz lepu količinu uništavanja on će bez problema da tuče do pobede. Sablja sa Očima je, kao i svaka druga oprema ili artefakt, odlična na draftu zbog malo mogućnosti da ih protivnik ukloni.

Moj špil je imao ukupno 42 karte. Jako je bitno da imate što manje karata, pa makar to značilo da se odreknete nekih koje mislite da bi mogle da vam dobro dođu. Znajte da će tako one bolje koje ostanu dolaziti uvek brže i češće. Tako da sam ja odrekao recimo Tihe Vode, jako lepog usporavanja protivnika, ali i veoma korisnog Vrta Lažnog Proroka, jer mi je trebala obojena mana. Jedini problem koji sam imao bila je ta preslaba baza crvenih karti: pored svih koje sam ubacio u špil, imao sam još samo dva Javašluka, koje nikako nisam želeo na draftu.“

 
Izvori magije: II Nacionalni
 

Aleksandar Čabarkapa je završio kao treći i tako pokvario NS planove za totalnu dominaciju. Aca kaže da je otvorenog uma ušao u draft, jer je „najgore da napraviš neki plan koji može na 1001 način da se izjalovi, ili još gore da zbog doslednosti planu propustiš neke dobre karte i kombinacije“. Prva karta koju je draftovao bila su Zabranjena Znanja – dodatne karte za 4 mane. Obzirom da su crna i zelena boja bile jako „tanke“, pretpostavio je da ih igrači do njega draftuju, pa je preventivno „isekao“ Pomor i Otelovljenje Prirode. Začudilo ga je to što su tri igrača propustila Zmaja Grotla („verovatno im se 3 crvene učinilo preskupim“), i što su se svi smejali Gazivodu kao piku. Kao najgori trenutak na draftu izdvaja onaj u kome njegov Gazivod i Zmaj Grotla piju po Teror Vatre i Tame i koštaju ga 130 života pride!!!

 
Aleksandar Čabarkapa

Aca je na kraju draft završio sa sve tri pobede svojim žuto/plavo/crvenim špilom. Koliko je dobro sudio na prošlom Nacionalnom, toliko je ovoga puta dobro igrao. Kriterijum izbora karata koje draftuje bio je sledeći:

1) Biće, što veće to bolje, da ima neku osobinu izbegavanja i da radi nešto na ulasku/izlasku iz igre (Vilin Sanjar, Golub Pismonoša i Saveznik sa Ostrva ispunjavaju oba poslednja kriterijuma: i lete, ali i rade nešto)
2) Vuča karata, po mogućstvu da ima još neki dodatni efekat („Fantomski Plašt kao primer savršene karte: em vučem kartu, em moje najjače biće postaje ozbiljna pretnja za protivnika“)
3) Uklanjanje bića (Lančani Odbljesci, Zatamnjenje, Vrenje... ali i Kamena Uspavanka kao alternativni oblik onemogućavanja napadača)
4) Istočnici („krivo mi je što nisam bio u mogućnosti da ih draftujem više“)
5) Šta god da mu je izgledalo upotrebljivo u tom trenutku (npr, Oprema Saveza)

 

Sem prve trojke, evo i utisaka poslednjeg igrača koji je zabeležio sve pobede na draftu. Predrag Momčilović iz Jagodine je, na žalost, ispao već u četvrtfinalu, ali evo i njegovih iskustava sa drafta, gde je bio fenomenalan. Kaže da pre ovoga nije imao mnogo iskustava jer je samo jednom igrao draft i jednom limit. Iako nije postigao neke rezultate, oba puta mu je bilo krajnje zanimljivo, pa je jedva čekao draft na Nacionalnom.

 
Izvori magije: II Nacionalni
 

Pre turnira je planirao da draftuje tri boje, jer se plašio i Simbola Saveza, ali i Simbola Ratova. Želeo je žutu, plavu i crnu boju, ali kako je draft tekao sve više je ulazio u crvenu i kada je u četvrtom paketu izvukao Grotlo odlučio je da će igrati četvorobojnim špilom.

 
Aleksandar Čabarkapa

Najviše se obradovao kada je draftovao Kamenog Zmaja, jer je znao da on donosi pobede, dok ga je Povampiritelj delimično razočarao („mnogo je bolji u teoriji nego u praksi“). Iznenadila ga je višestruka primena Samopovređivanja – ne samo da njegova ogromna bića mogu da zastrašuju, već može ubiti i sitna protivnikova bića (bez obzira na regeneraciju!).

Dve karte koje su mu donosile pobede na draftu bile su Oprema Saveza, ali i Moć Saveza, jer su u njegovom slučaju dodavale biću +40/+40 („promene i artefakte je prilično teško uništiti u ovako ograničenim uslovima na draftu“). Ove karte najbolje „stoje“ na Letačima kao što su Daleki Srodnik ili Saveznik sa Ostrva.

Draftovao je i neka sitnija bića sa korisnim osobinama, kao što su Zlonoša, Purpurni Volšebnik ili odlični Nakazni Ork... Ako osobina radi odmah po ulasku u igru, to je svakako prednost.

 

Svidelo mu se što su sve partije na draftu bile nepredvidive („nikada nisi siguran šta možeš sledeće vući, a svidelo mi se i što nije bilo teških kontrola, pa je i sama igra bila brza, za razliku od daljeg toka takmičenja“). I za kraj, misli da za draft jeste bitno iskustvo, ali treba imati i osećaja; ipak, po njemu je definitivno najbitnije dobro poznavanje karata.

U sledećem delu izveštaja sa II Nacionalnog sledi pregled najboljih špilova kojima se igralo nakon prve tri runde drafta. I nadam se da će taj izveštaj biti kraći... :)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com