Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Odbrana Ida

11/4/2008

... Naziv špila (Odbrana Ida) nije samo simboličan, već na najbolji način opisuje izgled praktično svake partije. Protivniku će uvek izgledati da se borite za goli život...

 
 

Sa koliko boja u špilu najčešće igrate?

Sa jednom bojom

Sa dve boje

Sa tri boje

Sa 4 ili svih 5 boja!

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 24/2/2008

Zloćkove misli IV: MRTVI, A GLADNI

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Pozdrav svima!

Evo, konačno, i prve crne (sreća, sreća, radost!) karte o kojoj treba da pišem. Moram priznati da kada sam prvi (i za sada jedini) put imao ovu kartu u rukama, nisam bio nešto posebno oduševljen njome, pa je taj primerak brzo promenio vlasnika. Sad se kajem. O, kako sam samo bio slep! Kasno sam uvideo njen potencijal, al' neka – biće vremena da se sve to ispravi. Šta je to tako dobro kod ove karte? Kao prvo: njena cena. I pri tome ne mislim na mana simbole u uglu, pošto je ludost igrati ovu kartu na regularan način, osim ako ste se zadesili na draftu/limitu gde je, vrlo verovatno, morate bar jednom ubaciti u igru iz ruke. Pravi način za igranje Lešojeda je alternativni način, naveden u tekstualnom delu karte. To povlači i njenu nešto prefinjeniju upotrebu, pa smatram da je ovo dobra prilika da se kroz analizu ove karte manje iskusnim igračima još malo približi veština sastavljanja špilova, a što predstavlja ideju načetu u ovom tekstu (videti: "Četvrti korak: Tvoj prvi špil!").

 
karta: Lešojed

Da vidimo u kom smeru treba razmišljati ako želimo da napravimo špil u kojem ćemo efikasno da iskoristimo Lešojeda. Prvo izlistajmo osnovne podatke o njemu:
1) može da uđe u igru bez trošenja mane, ali zahteva drugo crno biće na odlagalištu;
2) ima Ubrzanje, pa može odmah da napadne;
3) umire na kraju poteza.

Iz treće tačke sledi da mora da napadne čim uđe u igru inače nam nije od koristi. Kako nije Razbijač, sledi da odmah po ulasku mora imati otvoren put ka protivniku, a to nam sugeriše da nam je potreban nekakav oblik kontrole koja će mu praviti prolaz. Kontrola obično zahteva dosta mane, pa se prvi deo tačke 1 uklapa u tu ideju. Ali, onda tu istu tačku pročitamo do kraja i shvatimo da smo naišli na malu kontradikciju. Naime, Lešojed ne samo da zahteva crno biće na odlagalištu, već zahteva mnogo crnih bića na odlagalištu, što povlači i mnogo crnih bića u špilu...

 

... a u izvoraškom rečniku, „mnogo bića“ najčešće znači „zbogom kontroli“. Ali ostavimo, za sada, kontrolu po strani i skoncentrišimo se na problem crnih bića na odlagalištu. Kako ih smestiti tamo?

Postoji više načina da se to uradi. Prvi je da tamo odu prirodnim putem, dakle, iz igre. I dok je to donekle prihvatljiv način za (sitna) bića kojima planiramo da hranimo Lešojeda, rekli smo da on sam ne treba da ulazi u igru plaćanjem mana cene. Tako dolazimo do drugog načina, a to je odbacivanje karata iz ruke. Postoji nepisano pravilo da više dodatnih karata (čitaj: vuča) znači pobedu, ali to nikako ne znači da manjak istih (odbacivanje) znači poraz - sve pod uslovom da se pravilno upotrebi. Ovde ne mogu, a da ne pomenem nešto što sam primetio: mlađi i manje iskusni igrači zaziru od karata koje traže plaćanje drugim kartama ili životom. Sećam se situacije kada je protivnik (plavo-žuti) krenuo Razumnim Objašnjenjem na moju Majku Šumskog Mraka, ali se predomislio kada je video „gubiš X puta 10 života“ deo, pa je umesto toga preuzeo Štetočinu i, naravno, zbog toga izgubio partiju. Cena svake karte/osobine je s razlogom takva kakva jeste i nemojte odustajati od nje, a da niste pošteno razmislili, inače se možete pokajati (videti prvi pasus ;)).

Ali da se vratimo na temu. Postoji mnogo karata koje traže od igrača da odbaci kartu zarad neke koristi i neke od njih mogu jako lepo da sarađuju sa Lešojedom. Nakon kraćeg tumaranja Izvorištem, najkorisnije mi deluju:

 
karta: Pacovčina

Zloćudni Drekavac – samo jednom iskoristite njegovu osobinu i već imate dva crna bića na odlagalištu (samog dreku + Lešojeda ili nešto drugo), a uz to je i protivnik kraći za jednu kartu.

Pacovčina – ako već morate da odbacujete karte, što ne bi i protivnik?

Krvožedni Kurjak – odbacite kartu bića da nahranite kurjaka, a zatim je uklonite van igre da vratite psoglava.

Izaslanik Tame – pored odbacivanja dobijate i 40/40 biće da se bije za vas.

Tu negde je još i Aždarijan, ali mi se ne sviđa činjenica da nema potpune kontrole nad odbacivanjem. Što se tiče prvog načina (odlaska na odlagalište iz igre), i tu imamo par karata koje se uklapaju u celu priču:

Gladna Smrt – slično kao Kurjak.

 

Trampa – em se rešite bića kojima je „istekao rok trajanja“ (sitna bića ili Lešojed u drugoj glavnoj fazi, itd.), em dobijate dve karte; ili ako vam više odgovara, te dve karte samo prevučete na odlagalište.

Veštičar – malo „naporniji“ za upotrebu, ali i on može da posluži za Trampu i još ponešto.

Ako sada pogledamo ove tri karte: Krvožedni Kurjak, Gladna Smrt i Izaslanik Tame, vidimo da praktično imamo tri jaka bića koja ravnopravno sa Lešojedom mogu da tuku protivnika i takođe ne troše aktivno manu na svoje osobine (osim za igranje „boranije“ koje treba žrtvovati za Gladnu smrt - najbolje je da ova bića imaju i neku korisnu osobinu koja se izaziva ulaskom u igru/odlaskom na odlagalište). Samim tim dobijamo jak odred koji sam sebi čisti tablu, napadajući iz poteza u potez, pa zaključujemo da nam ni nekakva teška kontrola nije neophodna. Ipak, par Terora nije na odmet, ali ono što se još bolje uklapa jesu Dva Lica Noći - pored nezaobilazne Gladnice, tu su i Veštičar, ali i sam Lešojed koji će ginuti bar jednom po potezu i protivnik će teško biti u stanju da isprati tempo ako igra bićima.

 
karta: Majka Jezera

Eto, to su neke osnovne naznake kako bi ovaj (čisto crni?) špil trebalo da izgleda, a onima koji se slažu sa datim smernicama, ostavljam da sami „popune rupe“ i dođu do njegovog konačnog sastava.

Ostale ideje? Na forumu je pomenuto plavo-crno prevlačenje biblioteke, praćeno "Majkama Jezera, Moždanim Udarom, Nedeljama Mrtvih, Sahranjivanjem, Pečurkanom i nekim sitnim crnim bićima baš tipa Štetočine itd. gde Lešojed nikada ne bi bio igran za svoju mana cenu." Simpatična ideja koja ima neke svoje specifične zahteve (ostalim danima, sem Nedelje, treba čistiti i protivnikovo odlagalište), i biće interesantno videti da li će autor isterati tu zamisao do kraja. Takođe, ovo bi mogao biti dobar dodatak špilovima koji dozivaju Svaroga, gde bi Lešojed i ostala crna bića na odlagalište dospeli iz izvora i/ili već pomenutim Sahranjivanjem. Neke jače interakcije sa ostalim bojama mi za sada ne padaju na pamet, ali to ne znači da ih nema.

 

Standardna igra (1na1)4.5 / 5 : Lešojed, kao što smo videli, ne može sve sam, ali verujem da nas tek očekuju karte koje će unaprediti slične strategije.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 4.17 (ukupno glasova: 6)

Timske varijante3 / 5 : Nema naglašenu svrhu u timskoj igri, ali sa druge strane, ovde je omogućena podela između partnera na agresivu i kontrolu što bi moglo da pospeši neke od pomenutih strategija. Uzmite ovu ocenu sa rezervom, a ja zadržavam pravo da se po potrebi ispravim u nekom od narednih tekstova.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 3.6 (ukupno glasova: 5)

Draft/Limit2 / 5 : Ovde je Ubrzanje jedini plus, pošto baš i nećete imati previše prilika da ga vraćate u igru.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 2.8 (ukupno glasova: 5)

Nadam se da je većina od vas našla ovaj tekst korisnim, te da će biti podstaknuti na razmišljanje – što o Lešojedu, što o nekim drugim kartama koje zahtevaju malo veću pažnju.

Do sledećeg čitanja! >:)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com