Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Komad sa crtanjem

29/06/2007

"... Zašto su Prejaki Saveznici toliko jaki? Jednostavno! Jedan ima Moć Saveza, a drugi nosi Opremu Saveza..."

 
 

Citiranje pesnika u propratnom tekstu na karti:

podržavam

ne podržavam

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 16/3/2008

Zloćkove misli VII: BLJESCI OŠTRICA

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Pozdrav svima!

Šta reći o opremi koja je, čim se pojavila, momentalno preuzela titulu najtraženije karte u Izvorima? Evo šta:

 
karta: Mač Britkog Uma

Standardna igra (1na1)5 / 5

Timske varijante5 / 5

Draft/Limit5 / 5

Osobine koje Mač Britkog Uma (u daljem tekstu: MBU) daje opremljenom biću su jednostavne i ne zahtevaju nikakvo posebno okruženje da bi došle do izražaja. Zaštita od dve boje je uvek dobrodošla – crvena i plava se redovno igraju na turnirima, bilo u pojedinačnoj, bilo u timskoj igri, a raznovrsnost boja na draftu i limitu garantuje da će MBU i ovde biti od izuzetne koristi. Pored toga, tu je i bonus od +20/+20 uz još dva efekta koji se dobijaju kada opremljeno biće nanese štetu protivniku: dodatnih 20 štete (i to bezbojne!) biću ili igraču, te vučenje karte. Dakle, ako posedujete ovu kartu i igrate bićima, bez daljeg razmišljanja joj rezervišite mesto u svom špilu.

 

Osvrnimo se sada i na drugu „svežu“ opremu i uporedimo je sa kartom nedelje. Povod za ovo su govorkanja kako Mač Igre Senki (u daljem tekstu: MIS) nije toliko jak kao gorepomenuti. Da vidimo da li je to zaista tako i zašto? Dok MBU omogućava 20 štete biću/igraču i vučenje dodatne karte, MIS vlasniku daje 30 života i povratak bića sa odlagališta. Za početak, šta je bolje: 20 štete ili 30 života?

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 5 (ukupno glasova: 5)

Obično se kaže da dobijanje života ne dobija i partiju (osim kad se penjete Stepenicama k Nebu :)) i da samo predstavlja produžetak agonije. Naravno da nije uvek tako – pametno dozirano lečenje ume da kupi malo vremena i dozvoli vam da se vratite u igru. Ipak, ako uporedimo mana cene magija koje leče (npr. Fontana Života) i magija koje nanose štetu igraču (npr. Vatrene Misli), dolazimo do zaključka da se dobijanje života manje ceni od oduzimanja istog. Iako i jedno i drugo prave razliku u životima između dva igrača, korisnije je gurnuti protivnika bliže ivici nego praviti praviti sopstvene zalihe, pošto se tako često gubi tempo. Osim toga, MBU nanosi štetu bilo biću, bilo igraču, pa ima raznovrsniju primenu od pukog dobijanja života.

 
karta: Mač Igre Senki

Da vidimo sada šta je korisnije: vučenje karte ili vraćanje bića sa odlagališta? I jedno i drugo znače dodatnu kartu u ruci. S jedne strane ne znamo šta vučemo, a sa druge znamo. U prvom slučaju možemo vući bilo koji tip karte, u drugom je to uvek biće. Šta je bolje? Krajnje nezahvalno pitanje. Neko će reći: „Pa bolje je prvo, pošto može i u špilove sa malo bića.“ Ali ako imate malo bića, šta će vam oprema u takvom špilu, ma koliko dobra bila? Ako se okrenemo mana cenama, imamo Prizivanje za jednu manu, i relativno neodređenu cenu dodatne karte koja se kreće od jedne do dve mane. Dakle, vuča se više ceni. Ipak ono što odlučuje pobednika u ovoj kategoriji je činjenica da u slučaju MIS-a zavisite od toga da li i kakva bića imate na odlagalištu, a dobar deo špilova ima strogo profilisana bića, pa tako ona koja su korisna na početku partije, u kasnijem toku ne znače mnogo.

 

Za kraj, koja kombinacija Anti osobina je bolja? MBU štiti od crvenih pržilica i masovnih čistilica, kao i od plavih preuzimanja i vraćanja u ruku/na vrh biblioteke. MIS opremljeno biće čuva od crnih i žutih magija koje uništavaju (odabrana) bića, a tu je i nekoliko oreola i bića sa nezgodnim osobinama. Dodatna uloga Anti osobina je da obezbede prolaz pored bića tih boja i tako omoguće da Mačevi iskoriste svoj pun potencijal. Po meni, oba mača podjednako dobro štite svoje nosioce, sa malom prednošću za MBU kada su upitanju crna bića koja su sama po sebi otporna na Terore.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 4.75 (ukupno glasova: 4)

Konačni zaključak: Mač Britkog Uma je univerzalniji i za nijansu lakši za korišćenje od Mača Igre Senki. Ali to nikako ne znači da potonji nije dobar, već da je samo potrebno malo poraditi na špilu u kojem ga igrate. A da li je mogao biti bolji? Pa, recimo da bi se meni lično više svidela kombinacija u kojoj se sa odlagališta vraća promena, a protivnik gubi 30 života...

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 5 (ukupno glasova: 5)

Za kraj, jedna napomena: Doba Misterija je donelo solidan broj karata koje se bave uništavanjem artefakata, pa dobro razmislite o tome da li je potrebno da uz ove opreme imate i način da ponovo iskujete slomljeno oružje. ;)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com