Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Opremi, promeni i napadaj

12/02/2006

"... Glavna i osnovna stvar prilikom sastavljanja nekog špila je, naravno, da imate početnu ideju o tome šta vaš špil treba da sadrži i na koji način da porazi protivnika..."

 
 

Šta mislite o draftu/limitu?

Najzanimljiviji format

Zanimljivo i preskupo

Nisam probao, tek ću

Ne zanima me, igram samo gotovim špilovima

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 11/5/2008

Zloćkove misli XV: ČOVEK KOJI JE MORAO DA UMRE

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Dužd Svetlosti je jedna od onih karata koje na prvi pogled prkose zdravom razumu. Zašto? Pa osnovna filozofija Izvora magije je da čuvate svoja bića i eliminišete protivnička, a ovom Duždu na čelu piše da je prvi na vašoj listi za odstrel. Očigledno je da snaga i izdržljivost nisu ništa posebno, pogotovo za tu mana cenu, ali je zato osobina da vam izmentoriše bilo koju promenu iz špila i ubaci je u igru više nego vredna pažnje. „Koju tačno promenu?“ je pitanje sa 159 manje ili više zanimljivih odgovora. Ali krenimo redom...

 
karta: Dužd Svetlosti

...od jedne sasvim česte situacije: u špilu imate samo jedan primerak Vučje Maske, Dva Lica Noći ili neke druge retke promene? Nema problema - samo ubacite nekoliko Duždeva da ih potraže, što je upravo i osnovni način eksploatacije ovih sveštenika.

Tako dolazimo do situacije gde ste izabrali svoje omiljene promene, zamešali ih u isti špil sa Duždevima i krenuli da igrate. Uveli ste Dužda Svetlosti u igru i samo čekate da pogine. I čekate. I shvatite da to neće ići baš kako ste zamislili, pošto protivnik nije toliko naivan i neće da napada dok mu vaše „žrtveno jagnje“ stoji na putu. Onda odlučite da malo pogurate stvar i napadnete Duždom, ali protivnik se samo nasmeje i drage volje primi tih 10 štete. Vi onda shvatite da imate posla sa ludakom koji voli da prima štetu i predate partiju kako biste se vratili za crtaću tablu i skovali novi plan kodnog imena: „Dužd mora umreti!“

 

Postoje dva načina da se Dužd Svetlosti efikasno iskoristi. Jedan način je da sami nađete kako da ga brzo i lako eliminišete, npr. žrtvovanjem (najbolje!) ili sredstvima za malo masivniju štetu, pošto onih 25 izdržljivosti omogućuju Duždu da se smeje u lice svim Olujama i Gromovima ovog sveta. Moram da primetim da Vrenje deluje kao odličan izbor ako ste se odlučili za drugu varijantu. Drugi način kako da igrate Duždom je malo defanzivniji. Setite se da protivnik obično baš i nema preveliku želju da ubije Dužda i to iskoristite za mali blef – uvedete ga kao odbrambenog igrača koji će dušmane odbijati od napada ili ga opremite i dovedete protivnika u dilemu o manjem zlu. Naravno da računate da će kad-tad ipak zaginuti i zato kao njegovo zaveštanje odredite Neodlučnost i dobijate sasvim finu opstrukciju protivnikove igre.

S obzirom da je Dužd Svetlosti sveštenik, na pamet mi pada i šema sa Metamortima i Žrtvom Crnom Bogu: jednu Žrtvu odigrate iz ruke, a zatim uz manju manipulaciju izazvanim osobinama na nizu, Dužd vam pronađe još jednu koja dodatno pojačava novonastale simbol-Psoglave. Druga varijanta svešteničkog špila (hvala Elendilu!) je da uz malo crvene prošvercujete i Hram Triglava, čije ograničenje od 50 života ne bi trebalo previše da boli sveštenike koji su maheri za sprečavanje štete. Iznalaženje ostalih kombinacija ostavljam vašoj mašti i umeću.

Standardna igra (1na1)4.5 / 5 : Načini za eliminaciju Dužda su brojni i dovoljno efikasni, uprkos višku izdržljivosti (bilo bi, ipak, prelako da vam Krug Vatre odradi posao). Samo izaberite svoju omiljenu promenu i nađite način da je zloupotrebite, pošto uvođenje istih u igru nikad nije bilo lakše.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 3.85 (ukupno glasova: 46)

Timske varijante4.5 / 5 : Intenzivno sam razmišljao kakva bi dodatna korist mogla da se izrodi iz ovoga u timskoj igri, ali nikakva konkretna promena mi nije pala na pamet. Da li ih zaista nema ili samo ja ne vidim, ali za sada se sve svodi na copy/paste iz standardne igre.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 3.73 (ukupno glasova: 44)

Draft/Limit3 / 5 : Ovde ne možete računati na prevelik broj kvalitetnih promena za kojima biste bunarili kroz biblioteku, ali svaka karta koja može sama sebe da zameni drugom vredna je igranja. Uz to, ovde može doći do izražaja taktika sa blefom, jer kako protivnik u prvoj partiji može biti siguran da negde u špilu nemate nešto opako?

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 2.76 (ukupno glasova: 42)

Na stranu sama igra, ovaj tekst je odličan primer koliko je pisanje ponekad naporan posao. Za samu reč „dužd“ ne postoje valjani sinonimi (mletački poglavar se nekako ne uklapa u celu priču), pa je prava umetnost izbeći repetitivnost i zadržati se na, sasvim pristojnih, petnaestak upotreba od početka strane. O izbegavanju neugodnih padeža nekom drugom prilikom. :)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com