Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Nac part II: Top10 špilovi

8/10/2007

"... 4 špila kojima su igrali najbolji na Nacionalnom, ali i da ukratko pomenem i ostale u najboljih 10..."

 
 

Izvore magije igrate:

od samog početka

od Plemenskih ratova

od Doba Saveza

još uvek ne igram IM

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 11/8/2008

Zloćkove misli XXVII: POSLE OLUJE

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Nekada davno, na samom početku Izvora, beše jedna vradžbina po imenu Oluja koja je za samo dve mane čistila sa table sve sa 20 ili manje izdržljivosti. U to vreme, kada je bilo jako malo bića koja su sama po sebi mogla da prežive takvo nevreme, njen efekat je bio više nego zastrašujuć. Usuđujem se, čak, da kažem: toliko, da je ta karta za crvene magove bila praktično ono što je za žute bio Perunov Gnev. Stoga je bila i veoma tražena, naročito za vreme Plemenskih ratova koji nisu doneli dostojnu zamenu. I kao što se za većinu efekata mogu naći i bića koja nose sličnu osobinu, tako je i Oluja posle dugo, dugo vremena dobila svog „nosioca“.

 
karta: Olujni Vuk

Prva stvar koju sam pomislio za ovog Vuka jeste da će karta biti veoma tražena, upravo zbog svoje „olujne“ osobine. Ali izgleda da nije bilo tako. Zašto? Kao prvo, Oluja je bila ekstra korisna zbog veoma povoljnog odnosa cene i kvaliteta koji omogućava rano sečenje i agresivnih špilova, jer oni obično teže da nakote što više bića za kratko vreme (npr. plemena), ali i bića poput Spektri i Izvorskih Vilenjaka pre nego što daju zamah svom gazdi. Upravo zato je Oluja i bila prisutna u svim viđenijim varijantama kontrolnih špilova koji su koristili crvenu boju. Da biste odigrali Olujnog Vuka bez straha da će zaginuti pre nego što ga iskoristite za prizivanje gromova, potrebne su vam najmanje četiri mane, od čega čak tri crvene! U četvrtom potezu ćete verovatno i dalje biti u stanju da počistite bilo koje pleme koje nije uvelo više od jednog heroja, ali sveža izdanja su akcenat agresive prebacile na kvalitet pojedinačnih bića, umesto na njihov kvantitet. Sve to govori da masovnih 20 štete u 4. potezu možda i neće biti dovoljno.

 

Kao i većina bića, i Olujni Vuk ima svoj tip, pa bi trebalo očekivati da se pridruži svojoj vrsti u borbi. Ali opet dolazimo do problema mana cene: ako ste se odlučili za dvobojne vukove, ovaj vuk vam neće delovati previše zahtevno po tom pitanju; ali, ako ste zamešali i crnu, vrlo je verovatno da ćete morati da rizikujete i Olujnog održavate u igri najmanje krug, dok vam se ne oslobodi jedna crvena mana. Druga stvar je što u oba slučaja Uragan Grotla radi istu stvar mnogo efikasnije, a to se može reći i za Zvezde Padalice. Da osobina radi samo na žrtvovanje, ili da šteta pogađa i igrače, to bila potpuno druga priča, pošto bi tada i kao biće mogao da se koristi mnogo efikasnije, bez straha od protraćenog efekta. U poređenju sa Olujom, možda i jedina prednost Olujnog Vuka je što se njegova osobina može igrati i brzinom iznenađenja. Ali, treba poživeti dotle...

Standardna igra (1na1)2 / 5 : Ne predviđam mu svetlu budućnost, što zbog preterane obojenosti cene, što zbog kvalitetnijih karata koje postoje, ali i koje se vraćaju sa predstojećom edicijom. Da se ovaj vuk pojavio za dok su trajali Plemenski ratovi, imao bi mnogo bolju prolaznost kod igrača. Ovako, deluje samo kao loše tempirani primerak svoje vrste.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 2.09 (ukupno glasova: 11)

Timske varijante1.5 / 5 : U ovom formatu, ako vi nemate Oluju, najlakše je uortačiti se sa nekim ko je ima. :) A tu su i Perun i ostale već pominjane karte, tako da vas jedino ekstremno loša baza karata koju posedujete može navesti na upotrebu Olujnog Vuka.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 2.18 (ukupno glasova: 17)

Draft/Limit3.5 / 5 : I po ko zna koji put, sporiji tempo će još jednoj karti omogućiti da se izdigne bar malo iznad proseka. U okruženju u kojem je svako uklanjanje bića zlata vredno, a pogotovo „masovke“ tipa Oluje, i Olujni Vuk će naći svoje mesto pod suncem.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 3.64 (ukupno glasova: 14)

Ovo je dobar trenutak i da spomenem jednu „sitnicu“: ne postoje beskorisne karte! Po defaultu, svaku kartu koju vidimo procenjujemo prema korisnosti u standardnoj igri kao najzastupljenijem formatu, a neke obične karte (kojih je i najviše), kao i neke neobične, umeju da „izrone“ u onim retkim trenucima kada draftujući morate od svega da izvučete ono najbolje. ;)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com