Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Zmaj u Kamenu

08/05/2007

"... Kako to obično i biva, najjači su obično i najoholiji: potcenivši neprijatelja i ne shvativši na vreme ozbiljnost pretnje, nekada najmoćnije strane će se preko noći naći u ruševinama. I tako počinje Doba Saveza..."

 
 

Izvore magije igrate:

od samog početka

od Plemenskih ratova

od Doba Saveza

još uvek ne igram IM

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 25/8/2008

Zloćkove misli XXIX: POSLEDNJA MISTERIJA

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Kao što je poznato, svaka boja Izvora magije ima svoje prednosti i nedostatke. Zbog toga su igrači uglavnom primorani da, ako im je npr. odbacivanje zapalo za oko, u svoj špil zamešaju i crnu boju. Ipak, najčešće postoji i alternativa u vidu bezbojnih karata koje po nešto višoj ceni omogućavaju pristup specijalnostima svake boje, pa tako u navedenom primeru igrač može upotrebiti i Ludin Štap za izbijanje karata protivniku, bez potrebe za prelaženjem na mračnu stranu. Na sličnom tragu je i Pretraživač.

 
karta: Pretraživač

Ovo 20/20 artefakt-biće donosi po jednu osobinu karakterističnu za zelenu (mana ubrzanje), odnosno plavu (vuča). Što će reći: za četiri mane dobijate „3 u 1“ paket. I dok je dodatna karta dobrodošla u svakom trenutku, pitanje je korisnosti dodatnog izvora tek u četvrtom potezu. Ako vam je zaista potrebno mana ubrzanje, definitivno je bolje da direktno upotrebite zelenu boju i ranije krenete u razmožavanje izvora. Ali, takav način pogoduje agresivnom razmišljanju, dok je vezivanje ovakve osobine za biće pogodnije kontrolnim špilovima, koji na taj način dobijaju i odbranu i „potez više“. Moglo bi se, čak, reći i da je ovo karta za odugovlačenje: uparite Pretraživača sa žutom Pošasti i sredstvom da ga se rešite i eto vam uzroka sekiracije protivnika. Na taj način možete u kasnijem toku partije i da eliminacijom nepotrebnih karata tanjite svoju biblioteku i tako povećate efikasnost sopstvene vuče – otud je verovatno i dobio ime.

 

Nažalost, Pretraživač mi ne deluje pogodan za neke raznovrsnije kombinacije, jer njegove osobine nemaju neposrednog uticaja na stanje u partiji. Možete ga ubijati i vraćati milion puta, ali on je ipak samo 20/20 biće, te bez neke jače kontrole koja bi ga pratila ne može mnogo toga da učini. Realno, da nije već pomenute Pošasti, on bi bio tek prosečna karta. Što se tiče magije u ograničenim uslovima, tu su se višestruko korisne karte uvek cenile, jer draftovanjem jednog Pretraživača dobijate čak tri efekta. Slična stvar je i na limitu, gde je ovo sasvim solidna podrška praktično svakom špilu koji možete da sastavite. Sa druge strane, Pretraživač baš i ne deluje kao timski orijentisan, pogotovo što kontrolni igrači imaju podršku svojih saigrača, pa im ovakvo rešenje za odugovlačenje nije neophodno.

Standardna igra (1na1)4 / 5 : Iako dobra, definitivno nije karta za svaki špil. Kao što već rekoh, deluje mi najpogodnije za kontrole koje na taj način kupuju vreme protiv agresivnijih špilova – iako će najčešće biti bloker za jednokratnu upotrebu, postoje načini da se po istoj ceni povrati u život ili multiplicira.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 4.67 (ukupno glasova: 9)

Timske varijante2.5 / 5 : Bez prevelikog uticaja na timsku igru. Jedino korisna ako ste veliki fan mana ubrzanja i poželite da oformite najbrži tim na svetu koji će sadržati baš sve karte koje budže izvore. :)

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 3 (ukupno glasova: 7)

Draft/Limit3 / 5 : Iako nije preterano jako biće, verovatno će naći sebi dostojnog protivnika s kojim bi podelio megdan. S obzirom da ovde verovatno ne nameravate da ga se rešite tako brzo, u obzir dolaze i ojačavanja putem oprema ili oreola, kako bi se pokačio i sa jačima od sebe.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 4.17 (ukupno glasova: 6)

I to bi bilo to što se tiče Doba Misterija. Još mnogo dobrih karata koje nisu pomenute će morati da sačekaju na sledeću inkarnaciju kako bi eventualno ponele titulu karte nedelje. Već za par dana ponovo ćemo pričati o nekim starim, dobrim kartama za koje smo do sada uglavnom prolivali raznorazne telesne tečnosti kako bismo ih nabavili. I iako mislimo da već znamo sve o njima, možda nas dočeka poneko iznenađenje kao što je to slučaj sa Pritajenim Tigricama (mentalna zabeleška: nagovoriti Elendila da lobira da Besna Smrt postane Zombi). :)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com