Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Nac part I: D-rafting sa najboljima

5/10/2007

"... Ovo je jedan od najdužih tekstova na IM sajtu!..."

 
 

Kako biste ocenili broj odgovorenih pitanja na sajtu?

Malo ih je, uglavnom ne pronađem odgovor

Može to i bolje, mada često nalazim odgovore

Odgovarajte i dalje samo na najčešća pitanja!

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 4/11/2008

Zloćkove misli XXXIX: NEPRIRODNA TRANSFUZIJA

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

U prvom crnom početnom špilu, nekadašnjoj Vladavini terora, Napad Krvopija je bila jedna od karata za dokusurivanje protivnika ili spasavanje partije, a dolazila je čak u dva primerka! To je značilo i njeno često igranje, pa je samim tim i prirasla za srce mnogim igračima (sa obe strane stola ;)). Međutim, sa novim edicijama sve češće su se igrali višebojni špilovi, pa je tako i ova karta, zajedno sa sebi sličnima, morala da se povuče sa javne scene.

Jedna od specijalnosti crne (pored odbacivanja karata), jeste i manipulacija svojim i/ili tuđim životom. Isisati taj dragoceni resurs direktno iz protivnika ili nekog od njegovih najboljih bića je luksuz koji sebi možete lako da priuštite uz Napad Krvopija.

 
karta: Napad Krvopija

Rekoh "luksuz", pošto ova karta ima dodatni uslov: da biste je uspešno koristili najčešće ćete biti primorani da se u potpunosti ili bar većim delom posvetite crnoj boji (što za neke od nas nikada nije predstavljalo problem). Iako se obično kaže da dobijanje života nije ključno za dobijanje partije, pojedini crni špilovi jednostavno ne mogu bez toga. Pogodnosti crne magije se često plaćaju životom, pa ga je s vremena na vreme neophodno obnavljati, a pošto puko dobijanje života nikako nije u fazonu crne, nastale su karte kao što je Napad Krvopija, Dodir Smrti i sl. Koliko će Napad biti efikasan zavisi isključivo od vas, a u ovom konkretnom slučaju više znači i bolje. Isplative vrednosti za X se kreću od 3 pa naviše, ali ne ustručavajte se da platite i manje ako će to odmoći protivniku u razvoju partije. Ako po pitanju "iksa" pravite paralelu sa gore pomenutim Dodirom, imajte u vidu da je on ograničen samo na igrača, dok vaša armija krvopija neće imati problema da nađe metu čak i ako je u igri nešto poput Vučje Maske.

 

Koncept nanošenja štete pojedinačnim bićima je relativno stran crnoj boji, pa tako tragom Napada ide još samo Neprirodna Glad. Ipak, ovo je itekako korisna alternativa u situacijama kada vaši Terori odbijaju da pogledaju druga crna bića. Sa te strane, crna više voli da se bavi "minus" efektima, koji opet imaju svojim prednosti, ali i svojih mana. Integracija Napada u današnje špilove bi sigurno naišla na problem u vidu mane – da li vredi odreći se pogodnosti ostalih boja zarad jedne karte? Možda i ne morate. Minimalno razvodnjavanje kartama drugih boja može biti jedno rešenje, ako je poker Raščinjavanja sve što vam je potrebno. Ostale varijante podrazumevaju snabdevanje crnom manom bez obzira na to koje izvore kontrolišete. Naravno, majstor za ovo je Pesnik Tame, ali verujem da je njegova osobina tu pre zbog Sveštenika Smrti nego zbog Krvopija. Alternativa postoji još u Združiteljici (u ovoj kombinaciji Napad Krvopija deluje korisnije od Vetra sa Juga), a ostale karte uglavnom nemaju potencijala da isprate veće vrednosti za X.

Standardna igra (1na1)3 / 5 : Iako pojedinci tvrde da je ovu kartu pregazilo vreme, moje mišljenje je da je ona i dalje vrlo igriva, makar i u malom broju špilova. Trenutno skoro da ne postoji druga karta koja može da isprati apsolutnu promenu u životima koju Napad Krvopija nudi (za veće vrednosti X). Naravno, ne možete na njoj bazirati ceo špil, ali lako će se iskazati u odgovarajućem okruženju.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 3.82 (ukupno glasova: 17)

Timske varijante2 / 5 : U timskim formatima se obično traže brže taktike, pa ekstremno skupe magije nisu u prvom planu. Varijabilnost cene je ovde više mana, nego prednost, pa je možda pametnije da ovu kartu preskočite.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 3.85 (ukupno glasova: 13)

Draft/Limit2.5 / 5 : Svaka mogućnost za uklanjanje bića mora dobro da se razmotri, pa ni Napad Krvopija nije izuzetak. Iako ćete malo teže ispratiti zahtevnost u boji, pogotovo na Limitu gde praktično ni nemate šansu da igrate sa manje od tri boje, ovakva karta može dobro da dođe. Teško je očekivati da ćete imati sredstava za više od 30 štete na ovaj način, ali u nekim situacijama i to će biti dovoljno za eliminaciju nezgodnih bića.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 3.31 (ukupno glasova: 13)

S obzirom na to da do sada nismo videli vampire koji su sposobni da kradu život od protivnika, pitanje je koliko su i šišmiši relevantni za (sjajnu) ilustraciju ove karte. Takođe, karta nema nikakve veze ni sa Krvopijom koji više voli da gricne bližnjeg svog. Ko zna, možda u nekom budućem reprintu u njihovoj ulozi budemo videli neka druga bića koja više zaslužuju taj naziv, npr. komarce. ;)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com