Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Petobojno pleme pošasti!

15/10/2007

"... Pošao sam od ideje pravljenja što zanimljivijeg „alternativnog“ špila, a na kraju potpuno neočekivano napravio monstruma..."

 
 

Na sajtu najviše volite tekstove:

o prepravljanju početnih špilova

sa idejama za sastavljanje novih špilova

o strategijama

turnirske izveštaje sa takmičarskim špilovima

fantazijske priče i opuštene tekstove

volim sve što vole mladi!

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 11/11/2008

Zloćkove misli XXXX: GREBATOR

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Nikada nisam nešto preterano voleo mačke. Macan je mačka. Stoga, nikada nisam preterano voleo ni Macana (logika je moćna stvar :)). Tri crvene mane u ceni i, za ondašnje uslove, nepojmljivo prisustvo razbijanja na crvenoj karti (!?) me je prosto nateralo da zamrzim Macana. Uprkos tome (ili upravo zbog toga), ovo jeste čistokrvna crvena karta.

 
karta: Macan

Kakav izbor imate ako vam protivnik spusti Macana? Ovih 70 snage skoro sigurno ubija svako biće koje podmetnete u blok, a pošto je dotična maca i razbijač, ta žrtva će uglavnom biti uzaludna pošto će, realno, sprečiti najviše oko polovine Macanove štete. Višestruki blok? Još gora ideja (kao i svaka "X za 1" razmena karata u korist protivnika). Stoga, ukoliko baš ne visite sa poslednjoj niti života, a pritom imate i neko "masno" biće koje će apsorbovati većinu Macanove štete, ni ne pomišljajte na blok, već muški primite tih 70 ogrebotina. No daleko od toga da nema rešenja za dotičnog momka i verujem da već i 5/10 simbol-bića tipa Ptica na grani znaju da je svaki jurišnik smrt za Macana. Sećam se da sam jedno vreme, upravo zbog Macana, u svaki špil koji sam pravio na silu trpao bar dvojicu jurišnika (uglavnom Vitezove Tame), zlu ne trebalo. Ali opet, svedoci smo da se jurišnici, osim nekolicine plemenski orijentisanih izuzetaka, dosta retko igraju.

 

Ostali načini za neutralizaciju Macana su klasične magije za eliminaciju bića (ali, zar vam ne bi bilo žao da trošite Teror na nešto što će ionako umreti samo?), ili neki jeftiniji sprževi i bića tipa Orka Fanatika koja će u startu odvratiti mačorčinu od pojavljivanja na terenu.

Što se tiče načina za efikasniju upotrebu Macana, prvo što pada na pamet su reanimacione šeme, npr. Pakleni Čuvar se svakakako ističe sposobnošću da u svakom potezu vrati u igru vašeg omiljenog grebatora. Pojačavanje Macana zarad dodatne štete deluje kao diskutabilna strategija, jer zbog nestabilnosti samog bića oreoli i brojači praktično ne dolaze u obzir. Opreme bi mogle poslužiti, ali sve to deluje dosta skuplje nego što bi čisto crveni špil želeo. Sablja sa Očima izgleda kao nešto čemu bi trebalo pružiti šansu u odgovarajućem špilu, u koji bi se i Macan savršeno uklopio. Treći smer u kojem bi mogli razmisliti je davanje dodatnog smisla Macanovoj žrtvi. Može li se nekako iskoristiti još jedanput, pre kraja poteza? Nemilosrdni Napad kaže da može, kao i Jednooki Džin. Naravno, postoje i plavi načini da se spreči neminovno i Macan se nađe u ruci vlasnika pre nego što zagine, ali to u globalu deluje kao previše dalekovida strategija za magove sa makar i trunkom crvene u sebi. Od ostalih opcija, izdvajaju se Viši Ciljevi koji će vam itekako napuniti ruku, ili neke druge karte koje imaju tendenciju da ulaskom u igru nekontrolisano prže ili traže žrtvu sa vaše strane.

Standardna igra (1na1)4.5 / 5 : Kao ni svaka druga karta, ni ova nije bez mana, ali ih za sada ne ispoljava u tolikoj meri. Čim se pojave neki univerzalniji jeftini jurišnici i Macani će ređe napuštati svoju jazbinu. U svakom slučaju, idealna podrška za vaš spaljivački špil, jer gde još možete naći 70 štete za 4 mane?

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 4.11 (ukupno glasova: 44)

Timske varijante5 / 5 : Jednostavniji i brži načini da se pojača Macanovo jednokratno postojanje ovde deluju vrlo primamljivo. Verujem da je ovde daleko lakše i brže odigrati Genijalnu Snagu Bivola na Macana, koji bi u tom slučaju u četvrtom potezu napao sa 210 razbijačke snage, a to znači ili jednog gardistu manje, ili protivnički tim opasno blizu "nule".

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 4.53 (ukupno glasova: 15)

Draft/Limit3 / 5 : Tri crvene mane u ceni deluju dosta restriktivno, naročito za limit. Definitivno je nešto igriviji na draftu, gde se uglavnom lakše možete skoncentrisati na manje boja. U svakom slučaju, u oba formata će vam poslužiti kao dobar finišer, jer u poodmaklim partijama boje skoro da prestaju da budu problem.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 3.33 (ukupno glasova: 15)

Inače, ovo izdanje Zloćkovih misli je najverovatnije poslednje na jedan neodređen, ali izvesno dug (višemesečni) period. Nadam se da vam je bilo uživanje čitati, kao što je meni bilo zadovoljstvo da piskaram, ali razvoj situacije je takav da u pomenutom periodu neću imati vremena da se iole ozbiljnije posvetim Izvorima. Izlazak online verzije će verovatno doprineti tome da u potpunosti ne izgubim kontakt sa ovom divnom igrom, ali papirna verzija će sigurno pretrpeti "stand by".

Do nekog sledećeg čitanja... >:)

Napomena: zahvaljujemo se Zloćku na seriji odličnih članaka, i želimo mu puno sreće na njegovom najavljenom putešestviju.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com