Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Prvi koraci - strategija otvaranja

06/12/2005

"... Ono što me je oborilo sa nogu bio je tako jednostavan, a opet genijalan početni koncept: svaka karta mora da radi bar dve stvari. Kako? Onda su mi pokazali..."

 
 

Da li čitate tekstove na sajtu?

Čitam sve tekstove!

Samo najzanimljivije

Retko čitam tekstove

Uopšte ih ne čitam

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 8/9/2008

Zloćkove misli XXXI: POMORSKI VETERAN

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Ako ste mislili da zub vremena ne dotiče bića u svetu Izvora magije, grdno ste se prevarili! Jer, pogledajte samo kako se Starom Meduzoidu, za samo nekoliko godina, izmenio lični opis: siroma' je oćelavio, oslabio, a izgleda da više ni brčkanje ne prija reumatičnim mu kostima, pa više vremena provodi u obližnjem šumarku nego u vodi. :) Šalu na stranu, nova ilustracija deluje OK, mada me malo čudi potpuno odsustvo plave boje na njoj (nije ni da je original obilovao plavetnilom, ali…).

 
karta: Stari Meduzoid

Iz nekog razloga, najviše volim ovakva generička bića koja predstavljaju elementarni plod kombinovanja (najčešće) 20/20 tela i neke jednostavne osobine koja se izaziva pri ulasku u igru, a sve to po skromnoj ceni od tri mane (npr. Nevoljnik, Grimizni Šaman, Zmajeviti Lukavac, Spaljivač i sl.). Uopšte, poznato je da igrači najviše vole da upravo preko bića obogaćuju svoj špil nekim dodatnim efektima, jer tako praktično dobijaju dve karte u jednoj, što ume da doprinese stanjivanju špila. Osobina koju nosi Meduzoid je prilično univerzalna i korisna za više različitih vrsta špilova. Ako se igrate kontrole, zar ima bolje stvari od istovremenog eliminacije najnezgodnijeg protivničkog bića (kome nadalje preti zakasnelo sprečavanje ili odbacivanje) i obezbeđivanja odbrane za naredni potez? A ako igrate agresivu, efekat je obrnut – slabite protivničku odbranu i povećavate razliku u brojnosti u svoju korist.

 

Ovo je takođe i primer karte gde pri razrešavanju izazvane osobine morate da izvršite naloženo i vratite neko biće u ruku. Verujem da je većina vas sve ovo već apsolvirala, ali nije loše ponoviti: ako je po ulasku u igri Meduzoid jedino biće u igri morate upravo njega vratiti u ruku vlasnika; takođe, ako protivnik nema bića, morate vratiti neko svoje biće u ruku. Imajući sve to na umu, možete takve situacije da okrenete u svoju korist, pa da sebi u ruku vratite neko biće tipa Štetočine kome će se protivnik iznova obradovati, ili neke slične zavrzlame. Za takve šeme bilo bi idealno da je Meduzoid i presretač pride, pa makar imao i jednu bezbojnu više u ceni (eto predloga za nekog budućeg meduzoida! :D). Kad smo već kod toga, teško da ćete u skorije vreme videti meduzoidski plemenski špil, osim u nekoj krajnje suludoj varijanti gde uspete da ih nakupite dovoljan broj na draftu (gde ne postoji ograničenje u broju primeraka istih karata u špilu). Sa druge strane, da li bi možda bilo prejako da ovo biće ima tip vodenjak? Nisam siguran, ali da bi bilo korisno - bilo bi!

Standardna igra (1na1)3.5 / 5 : Sposobnost da se uklopi u različite modele špilova će svakako omogućiti Starom Meduzoidu da ostavi traga na takmičarskoj sceni. Ipak, kao „karta za podršku“, kako ja to volim da kažem, može lako i da ispadne iz konkurencije za vaš špil, ako ne volite previše da odstupate od glavne ideje u koju se on, možda, ne uklapa.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 2.62 (ukupno glasova: 45)

Timske varijante2.5 / 5 : Sa više mane na raspolaganju u okviru tima, lakše je izvesti neke od šema sa vraćanjem u ruku saigračevih bića. Ali, opet, postoje i efikasniji načini za tako nešto... Takođe, mogao bi biti zanimljiv dodatak varijanti u kojoj kralj pokušava da iskontroliše protivničke gardiste u Kraljevoj Gardi.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 3.63 (ukupno glasova: 19)

Draft/Limit4 / 5 : Formati u kojima ovakve „2u1“ karte najviše dolaze do izražaja. Stvaranje razlike u bićima Starim Meduzoidom će ovde najviše zaboleti protivnika, a kupovina vremena biti najoptimalnija.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 4.32 (ukupno glasova: 19)

Na ovaj ili onaj način, do sada je već otkriven solidan broj karata iz nove edicije i uglavnom nema zamerki na njihov izbor (osim na Skelet Crnog Ratnika, koji očigledno ima nekolicinu protivnika :D). Tekst od pre par dana otkrio je i drugu stranu medalje, tj. dao je par smernica o tome koje karte neće biti reprintovane. Verujem da ćete do izlaska ovog teksta već biti u mogućnosti da na forumu pročitate i reakcije na tu temu, a za koje očekujem da će biti više nego zanimljive...

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2019 Izvorimagije.com