Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Misteriozno Doba Misterija

2/11/2007

... Kao zvanični kraj prvog poglavlja priče o Izvorima, Doba Misterija ima obavezu da upotpuni ne samo prethodni deo ciklusa, već i kompletnu igru, uključujući i ediciju koja stiže nakon njega!...

 
 

Koji deo sajta često pretražujete?

Bazu karti (Izvorište)

Pitanja i odgovore

Bazu svih tekstova

Sve pomalo

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Neimar, 19/3/2006

TAKMIČARSKE NOVOSTI

Ovaj tekst je posvećen igračima koji se već takmiče ili planiraju da se takmiče na turnirima Izvora magije. Kao što vidite, nalazi se u posebnom (novom) delu sekcije sa tekstovima, gde će se od sada nalaziti sve ovakve teme. U ovom delu ćete naći i zvaničnu rang-listu igrača, kao i najave takmičenja. Igrači koji nisu zainteresovani za ovu tematiku će takođe lako izbeći tekstove ovog tipa kada znaju gde se oni nalaze.

Šta je sve novo? Dakle, napokon je počelo rangiranje igrača. Pre nego što pogledate prvu rang-listu, dobro bi bilo da pročitate ostatak teksta kako biste je bolje razumeli. Počinju i zvanične kvalifikacije za prvi Nacionalni turnir Izvora magije, o čemu ćete saznati pri kraju teksta. U završnoj fazi je i izrada sudijskih pravila, koja će biti osnov za registraciju zvaničnih sudija, i koja će omogućiti kvalitetnije suđenje na takmičenjima.

Da biste učestvovali na zvaničnom takmičenju, morate popuniti RIM formular i dobiti sopstveni unikatni RIM broj (registracioni broj igrača Izvora magije). Evidencioni formular ćete besplatno dobiti od organizatora pre početka svog prvog takmičenja. Svaki registrovani igrač počinje od 1000 bodova. Na rangiranje utiče svaki odigrani meč, a nakon svake takmičarske runde vrši se preračunavanje trenutnog ranga igrača. Ovo znači da se pozicija svakog igrača promeni bar nekoliko puta tokom svakog takmičenja. Računanje se odigrava hronološki, ali naravno tek nakon što je turnir odavno završen. Više o takmičenjima i njihovoj strukturi možete saznati u dokumentu Turnirske osnove.

Svako takmičenje ima određenu vrednost. Oznaka vrednosti predstavlja broj bodova koje igrač dobija ako pobedi identično rangiranog igrača (pod pobedom se podrazumeva meč koji se igra u dve dobijene partije). Takođe predstavlja broj bodova koje igrač gubi ako izgubi od identično rangiranog igrača.

Vrednosti takmičenja su sledeće:
Vrednost 5 – Sva takmičenja koja nemaju sudiju ili se sudije takođe takmiče (sva takmičenja koja koriste sistem sudijskog trojstva).
Vrednost 10 – Sva takmičenja koja imaju sudiju, osobu koja u toku turnira odgovara na pitanja igrača i presuđuje eventualne sporove.
Vrednost 15 – Svi kvalifikacioni turniri koji omogućavaju direktan plasman na Nacionalne turnire.
Vrednost 20 – Nacionalni turniri.
Vrednost 25 – Eventualni međunarodni turniri, ako dođe do toga.

Svi do sada priznati turniri imaju vrednost od 5 ili 10. Na rangiranje ne utiče krajnji poredak na turniru, već samo svaki pojedinačni meč koji je igrač odigrao.

Usvojena formula za rangiranje odražava sve ono što su igrači želeli. Kao prvo, favorizuje slabije plasirane igrače. Na takmičenju koje ima vrednost 10, prvoplasirani Ninko trenutno može dobiti najviše oko 9 poena za svaki pobeđeni meč, i to samo ako pobedi drugoplasiranog Aleksandra. Ako pobedi poslednjeplasiranog Nemanju, dobiće svega oko 5 poena, a Nemanja će izgubiti isto toliko. Međutim, ako Nemanja iznenadi i pobedi Ninka u kragujevačkom duelu, on će dobiti čak oko 15 poena, a Ninko će izgubiti toliko.

Takođe, činjenica da izgubljen meč znači i izgubljene poene garantuje da učestvovanje na mnogo turnira ne mora dati i dobre rezultate. Trenutno prvoplasirani ima skoro duplo manje mečeva od drugoplasiranog, a dosta igrača sa isto toliko odigranih mečeva je znatno lošije plasirano.

Iako će se ubuduće rangirati samo igrači sa 10 i više odigranih mečeva, za prvi put smo prag snizili na 5, da što više igrača vidi na čemu je... Takođe, na rangiranje su uticala sva takmičenja sa kojih smo dobili kompletne zapisnike i gde su svi igrači registrovani (sorry BG, mada očekujemo da se situacija i tu popravi, bar smo dobili takva obećanja). Iako još nismo dobili ni sve RIM formulare od klubova, ne želimo više da čekamo sa rangiranjem, a eventualne greške u podacima ćemo ispraviti u hodu. Prijavljeni rezultati su isključiva odgovornost klubova, i za njihovu ispravnost garantuju sami organizatori. Prvu rang-listu možete pogledati ovde.

 
Izvori magije, Kragujevac, 5. mart 2006.
 

Dobro rangiranje vam može omogućiti plasman na Nacionalni turnir, ali postoji i drugi (sigurniji) način – direktna kvalifikacija. Već 25. i 26. marta u poslovnom centru Novosadskog Sajma održava se treći sajam fantazije pod naslovom Uprising 2006. Subota, 25.mart, prvi dan Uprising-a, takođe je i prvi kvalifikacioni turnir. Ovo znači da se četiri prvoplasirana igrača automatski kvalifikuju za prvi Nacionalni turnir Izvora magije. Preciznu satnicu i raspored događaja pogledajte ovde. Nakon Novog Sada, kvalifikacije će se održati i u Kragujevcu, Beogradu, Nišu... Tačan raspored i datumi kvalifikacija po gradovima će biti najavljeni ubrzo.

Za direktno kvalifikovane igrače uopšte nije bitan njihov položaj na rang listi, kao ni prethodni uspesi ili neuspesi. Oni prolaskom kroz kvalifikacije stiču pravo da se takmiče sa najboljim igračima Izvora magije u zemlji. A pobednik, naravno, može biti samo jedan... Već kvalifikovani igrači imaju pravo učešća i na ostalim kvalifikacijama koje donose i bodove za rang-listu, gde se njihovo ponovo izboreno mesto prepušta sledećem najbolje plasiranom igraču.

Sam Nacionalni turnir će se, kako je već najavljeno, održati polovinom godine. Datum i mesto održavanja biće istaknuti neposredno po završetku kvalifikacija, kao i fond (izuzetnih) nagrada.

Na prvom nacionalnom turniru učestvovaće 32 igrača. Nakon završetka kvalifikacija, lista učesnika će se dopuniti i najbolje rangiranim igračima koji nisu prošli kroz kvalifikacije. Pošto svi kvalifikacioni turniri imaju vrednost 15, ovo je dobra prilika da mnogi igrači značajno poprave svoj plasman i kvalifikuju se na ovaj način.

Sve što ste do sada odigrali, shvatite kao zagrevanje za prave stvari. Na kraju prve sezone, najbolje rangirani igrač i prvoplasirani sa Nacionalnog turnira dobiće posebne nagrade. O tom, potom...

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com