Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Šta igrati? Ili, ideje za nove špilove

20/09/2007

"... Pretpostavka je da vam svaka pomenuta karta treba u po 4 primerka, jer je ona osnov špila. Ostatak špila treba da osmislite tako da daje najveću moguću podršku početnoj ideji. Pa, da vidimo šta se to sve može „zakuvati“..."

 
 

Citiranje pesnika u propratnom tekstu na karti:

podržavam

ne podržavam

 
 

Tekstovi

 
 

Napredni nivo

 
 

Špilovi - Napravite bolji magični špil

 
 

Fric, 9/6/2006

POBEDNIČKI ŠPILOVI

Prvi Nacionalni turnir Izvora magije je iza nas. Igrači iz 8 gradova su odmerili snage, i desila su se neka iznenađenja. Najveći favoriti su blago podbacili, a finale su odigrali "igrači iz senke", što se odrazilo izuzetno pozitivno na njihov konačni plasman na poslednjoj ovosezonskoj rang-listi. Posle svega, napokon su poznati najbolji!

U sjajnoj atmosferi bez većih incidenata, uprkos velikom potencijalnom dobitku, igrači su dokazali da su im igra i druženje ipak u prvom planu. IM Tim čestita svim učesnicima na iskazanom profesionalizmu, a posebno se zahvaljuje Vojinu Nikoliću, direktoru Pedagoškog muzeja u Beogradu na sjajnom prostoru i svesrdnoj pomoći.

 
Izvori magije, Nacionalni turnir, 04. jun 2006.
 

Nakon Nacionalnog turnira, pravi je trenutak da se osvrnemo na špilove kojima su igrala prva četiri igrača. Kako je ovaj turnir označio kraj prve takmičarske sezone, mogu mirno reći da su ovo verovatno najbolji špilovi prve edicije Izvora magije. Pa da vidimo šta su to pobednici smislili i praktično dokazali da "radi"...


Crno-Crveno-Žuti (Aleksandar Novaković, prvo mesto) 64 karte:

 
Aleksandar Novaković Bića (10)
4x Crvena Ala
3x Crna Ala
3x Planinska Majka

Ostale magije (54)
4x Dodir Smrti
4x Zmijski Dodir
4x Obred Svetlosti
4x Prinuda
4x Teror Mraka
4x Oluja
4x Pomračenje Svesti
4x Raščinjavanje
4x Sablja Lave
4x Grom
4x Zrak Svetlosti
4x Opasna Krađa
3x Pogled Satira
2x Ključale Reke
1x Pogled kroz Noć
 

Aleksandrov pobednički špil je potpuno promenio svoj izgled od poslednje analize (Liga prvih šampiona, Yeti). Crna komponenta je i dalje prisutna, ali nema plave boje koju su zamenile crvena i žuta. Da počnemo od poslednje, koja je zastupljena samo sa 12 karti - 8 načina da se unište promene (prvenstveno smrtonosna Vrelina ili dosadni Beli Zid, eventualno neki izuzetno nezgodan artefakt), uz još 4 karte za vraćanje života koje najčešće ulaze u igru kao izvori. Zrak Svetlosti se igra samo ako situacija postane zaista ozbiljna ili ako se plati suviše života za vučenje dodatnih karti Zmijskim Dodirom. Deset izuzetno kvalitetnih bića se pokazalo kao sasvim dovoljan broj za ovaj špil. Ale, kao glavne udarače, ne treba posebno objašnjavati - Crvena može prelomiti partiju u istom potezu kada uđe u igru, dok je Crna praktično neuništiva. Planinska Majka ne mora ni da učestvuje u borbi da bi "pržila" protivnika sa dve ili manje karata u ruci, a izuzetno jak crni deo posvećen odbacivanju garantuje da će se ovo dešavati prilično često... Ostatak špila namenjen je različitim načinima eliminacije bića, uz Ključale Reke koje razaraju ranije omiljenu Aleksandrovu strategiju plave kontrole.


Plavo-Crveni (Nikola Savić, drugo mesto) 72 karte:

 
Nikola Savić Bića (14)
4x Gospodarev Duh
4x Jezovita Prikaza
2x Plava Ala
2x Crvena Ala
2x Imitator

Ostale magije (58)
4x Konji Plime
4x Piromanija
4x Razumno Objašnjenje
4x Stena Lave
4x Potisak
4x Dematerijalizacija
4x Ometanje
4x Sablja Lave
4x Grom
4x Jaki Uticaji
3x Preuzimanje
3x Oluja
2x Jezgro Destrukcije
2x Kroćenje Kerbera
2x Polaganje Računa
2x Alovitost
2x Poništavanje
2x Vidovitost
 

Izuzetno zanimljiv špil je Nikolu uspešno odveo do finala. Radi na sledećem principu: na početku spreči - što ne sprečiš vrati u ruku - što ne vratiš sprži. Uz put koristi svaku slobodnu priliku da protivnika uspori uništavanjem izvora ili preuzimanjem (dodatnih karata ili bića), da bi na kraju partiju dobio sa jednim do dva jaka bića u igri. Interesantni dodaci su Vidovitost, brza promena koja pruža veliku početnu prednost i prosto mami protivnika da je uništi, što opet omogućava da Razumna Objašnjenja ostanu u igri mnogo duže. Alovitost traži Plavu ili Crvenu Alu, dok Polaganje Računa praktično krade potez protivniku kada se odigra u pravom trenutku. Jezovita Prikaza je "plan B", večni odbrambeni igrač dok je na raspolaganju dovoljno slobodnih izvora. Uz nepredvidivog Imitatora, sve kockice su na broju...


Crveno-Plavi (Nemanja Mališ, treće mesto) 62 karte:

 
Nemanja Mališ Bića (6)
4x Crvena Ala
2x Alhemičar

Ostale magije (56)
4x Vrtlog
4x Magične Reči
4x Stena Lave
4x Ometanje
4x Jaki Uticaji
3x Konji Plime
3x Brodolom
3x Daleki Sjaj
3x Talas Vremena
3x Polaganje Računa
3x Elektrifikacija
2x Hram Triglava
2x Vatra i Tama
2x Oluja
2x Sablja Lave
2x Grom
2x Poništavanje
1x Zapovedni Glas
1x Feniks
1x Energetski Udar
1x Spržena Zemlja
1x Malj Gromovnika
1x Kroćenje Kerbera
 

Nemanjin špil je samo neznatno promenio formu od poslednje analize, pa mu neću posvetiti mnogo vremena. Novost je dodavanje nekoliko opcija za "posebne situacije". Energetski Udar je retka crvena karta koja rešava i Anti-Crvena bića i bića sa Regeneracijom, Hram Triglava je skoro sigurna pobeda protiv crnog, dok Malj Gromovnika predstavlja "reciklirajućih" 30 štete. Ovaj špil je očigledna inspiracija za prva dva, ali se može konstatovati da su učenici prevazišli učitelja.


Plavo-Crveni (Aleksandar Mačak, četvrto mesto) 85 karti:

 
Aleksandar Mačak Bića (28)
4x Ptica Kradljivica
4x Učitelj Magija
4x Vilinak
3x Spaljivač
3x Srčani Kamenko
2x German
2x Gospodarev Duh
2x Bibliotekar
2x Stari Meduzoid
1x Danak u Krvi
1x Imitator

Ostale magije (57)
4x Konji Plime
4x Razumno Objašnjenje
4x Dematerijalizacija
4x Oluja
4x Ometanje
4x Sablja Lave
4x Vatra i Tama
3x Produžena Ruka
3x Talas Vremena
3x Vatrene Strele
3x Elektrifikacija
3x Oltar Sove
3x Podsećanje
2x Piromanija
2x Ludin Štap
2x Sečivo Lažnog Života
2x Grom
2x Jaki Uticaji
1x Kovčeg sa Blagom
 

Prvoplasirani na rang-listi je potpuno promenio špil kojim igra. Sa žute, preko žuto-crvene, stigao je do plavo-crvene kombinacije. Špil sa najviše bića od svih analiziranih do sada, ali i dalje daleko od agresivnog. Sva bića sem Gospodarevog Duha su namenska, i omogućavaju različite načine kontrole i prednosti u kartama. Duh je jedini koji zaista služi samo dobijanju partije i može to izvesti čak i neopremljen Sečivom. Zanimljiv je koncept da bića obezbeđuju dodatne karte za kontrolu situacije, ali se eliminacijom Ptice Kradljivice ili Bibliotekara gube i "izvori prihoda". Ako se to desi, tu su Konji Plime. Crvena "eliminaciona" komponenta je slična prethodnima, baš kao i "kontrolna" plava. Interesantno je uključivanje čak 3 Podsećanja, specifične "zaštitne" karte za posebne Moždani-Udar-Dolap situacije. Ovo je jedini višebojni špil koji sadrži i neke artefakte - Oltar Sove za dobijanje života i Ludin Štap za "efekat crnog odbacivanja" daju priličnu raznovrsnost, ali i potencijalne probleme sa "obojenom" manom.

Eto čime igraju pobednici. Dominacija višebojnih špilova koji nude odgovore na sve potencijalne pretnje, i odsustvo agresivnih špilova među najboljima. Uprkos ne tako sjajnom startu, kontrola u svim oblicima zauzima svoju poziciju. Hoće li to promeniti predstojeća agresivna bića iz druge edicije? Ostaje samo da sačekamo i vidimo.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com