Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Strateški bukvar III

2/6/2008

... I, šta bi se desilo sa našim vajnim Merlinom da je u tom trenutku ostao bez magija? Bilo je to retoričko pitanje – naravno da bi bio pojeden! :)

 
 

Sa koliko boja u špilu najčešće igrate?

Sa jednom bojom

Sa dve boje

Sa tri boje

Sa 4 ili svih 5 boja!

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Promocija - Promotivne akcije Izvora magije

 
 

IM Tim, 28/12/2007

NOVA UZBUĐENJA ZA SVA POKOLENJA

Dragi igrači,

Imamo dosta novosti za ovaj put. Pre svega, izvesno je da Doba Misterija neće izaći u ovoj godini koja je pri kraju. Očekivani datum izlaska najavićemo sledećom prilikom, a ovaj put obaveštenje za sve koji su, uz pojačanja predstojeće, naručili i nešto iz ranijih edicija Izvora: kako biste bar neke karte dobili pre kraja godine, sve iz ranijih edicija vam je poslato danas, uz mali i nenajavljeni Novogodišnji poklon – dodatni besplatni paket pojačanja. Srećna Nova!

Dalje, već vam je jasno da Doba Misterija unosi mnogo toga novog i uzbudljivog. Danas potvrđujemo ono u šta su mnogi već sumnjali: po prvi put, u igru stižu višebojne karte! Da budemo sasvim precizni, dvobojne karte, jer svega par budućih karti je u više od dve boje. Ovo je glavna stvar koja predstojeće Doba čini logičnim nastavkom Doba Saveza. Dok ste u prvom Dobu bili stimulisani da igrate sa što više boja u špilu, ipak su sve karte bile jednobojne. Ovo insistiranje na igranju sa što više boja kako biste bili što moćniji imalo je i jednu, rekli bismo negativnu, nuspojavu – najbolje strategije bile su jasno definisane već početnim špilovima, što je ostavljalo malo mesta za osmišljavanje nekih alternativnih puteva do pobede.

Sa ovog aspekta, Doba Misterija je sasvim drugačije. Zamislite ovo Doba kao skoro haotični skup fenomenalnih karata, čiju snagu i upotrebu ćete morati da otkrijete sasvim sami, bez ikakve idejne pomoći u vidu početnih špilova. Sada ćete imati potpunu slobodu u odlučivanju, ali će broj mogućnosti biti takav da će vam od samog površnog pregleda karti zastati dah. Jednostavno, ovo je Doba u kome se svi naoružavaju, pa kako se ko snađe. Jedino olakšanje u svemu predstavljaće dvobojne karte. Kako sad, olakšanje? Opet jednostavno – među dvobojnim kartama ćete pronaći neka od najboljih oružja koja će vas navoditi da poželite da uparite bar te dve, ili baš te dve boje u špilu. Postojaće sjajne karte za bilo koju kombinaciju boja, pa će raznolikost špilova biti veća nego ikad.

Da ne dužimo, pogledajte prvu dvobojnu kartu, pa ćemo pričati dalje o njoj.

 
Izvori magije: Rastavljanje
 

Za početak, da pohvalimo prvu od čak 10 sjajnih ilustracija koje je za predstojeće Doba uradio Vladimir Matić-Kuriljov, umetnik koji je debitovao tokom Doba Saveza sa nagrađenom ilustracijom za Nezaustavljivog Drekavca, sa konkursa krajem prošle godine. Jako pojačanje u „umetničkom redu“.

Hajde da zatim, jednu po jednu, razjasnimo sve misterije oko dvobojnih karti. Prvu stvar ste sigurno odmah uočili i sami: okvir za sve višebojne karte je isti, i to ljubičast. Boju karte će, kao i do sada, određivati boja simbola u njenoj mana ceni – jedina razlika je u tome što kod višebojnih karata postoji više obojenih mana simbola u ceni, pa je karta svake od ovih boja. Prvi simbol u mana ceni ima još jednu značajnu ulogu – on određuje vrstu mane koju će ova karta proizvoditi kada se odigra kao izvor. Ako Rastavljanje odigrate kao izvor, uprkos tome što je u pitanju dvobojna karta, ona će predstavljati osnovni izvor tipa Vatra, koji je bezbojan kao i svi izvori, ali svojim aktiviranjem proizvodi manu crvene boje. Kao što vidite, boja prvog simbola u mana ceni će uvek odgovarati boji velikog simbola na dnu karte.

Zašto smo se opredelili za ovakva rešenja? Pre svega, boja okvira – testirali smo varijantu sa „šarenim“ okvirima, gde bi prva polovina bila jedne a druga druge boje. Ovo rešenje je većini izgledalo suviše kitnjasto, i prilično zastrašujuće kada se uzme u obzir broj postojećih kombinacija. Da se ne bismo „udavili“ u šarenišu, opredelili smo se za okvir jedne boje. Između bele i ljubičaste, na kraju smo odabrali ljubičastu (jer neki još uvek poistovećuju žutu i belu boju :)). Konkretne boje karte mogu se, suptilno, videti i u okviru slike, jer se okvir preliva iz jedne u drugu boju.

Zašto smo se opredelili da dvobojne karte mogu proizvesti samo jednu vrstu mane? Zato što su dvobojne karte dizajnirane tako da budu „jače“ od jednobojnih. Konkretno, pogledajte još jednom Rastavljanje, koje je samo obična karta. Za tri mane, do sada ste kao crni imali Teror Mraka koji uništava biće koje nije crno, i Teror Vatre i Tame, koji čak dozvoljava regeneraciju. Kao crveni, iznenadno uništavanje artefakta vas je koštalo dve mane, koliko košta Jezgro Destrukcije. Rastavljanje ima efekat jači od sve tri pomenute karte koje objedinjuje: bezuslovno uništavanje bilo kojeg bića ili artefakta, bez mogućnosti regeneracije.

Nazad na temu – Rastavljanje je zaista samo obična karta, dok će mnoge višebojne karte imati mnogo jači efekat. Nismo želeli da već jake karte dodatno pojačavamo davanjem izbora mane koju mogu proizvesti, ili (još gore) davanjem mogućnosti da proizvedu obe vrste mane. Umesto toga, odredili smo „dominantnu“ boju za svaku od njih, i ta boja predstavlja vrstu mane koju višebojna karta proizvodi kada se odigra kao izvor. Ovo nam je omogućilo i suzbijanje nekih neželjenih efekata, ali više o tome nekom drugom prilikom.

Za kratak tekst koji treba da predstavi samo jednu kartu, bilo je i više nego dovoljno. Do skorog viđenja!

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com