Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Bliži se Doba Saveza

26/04/2007

"... Poput Svarogovog Glasnika koga ste već upoznali, a koga neki već zamišljaju kao fanatika koji ide unaokolo i vrišti o predstojećem smaku sveta, među takve karte se ubraja i ova koju ću vam predstaviti danas..."

 
 

Da li se takmičite na turnirima?

Da

Ne

Ranije, sada više ne

Tek ću se takmičiti!

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 13/4/2008

Zloćkove misli XI: U SENCI PERUNA

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Istog dana kada su održani promotivni turniri povodom izlaska Doba Misterija, do mene je doprla vest o „crnom Perunovom Gnevu“ i malo je reći da sam se unapred obradovao divnoj, crnoj vradžbini koja uništava sva bića. Ali saznanje o pravom tekstu karte me je pomalo razočaralo: Zlostavljanje se nikako ne može meriti sa gnevom Perunovim.

 
karta: Zlostavljanje

-10/-10 svim bićima za svaki Grob koji kontrolišem nije uvek ekvivalentno čišćenju table. Na prvi pogled, najveću korist od ovog će imati čisto crni koji konačno imaju nešto bolje od Čume i Kugonosnog Pacova, pogotovo što ovo podrazumeva nemogućnost eventualne regeneracije i što kači i Anti-Crna bića. I dvobojni špilovi će rado videti ovu kartu u sebi, naročito ako je crna dominantnija boja, ali već od trobojnih kreću problemi. Naravno, to se može pokazati korisnim, pošto čistite samo bića do određene izdržljivosti, pa se može koristiti slično kao Volja Bogova. Pokušao sam da ubacim par Zlostavljanja u jedan crno-zeleno-žuti špil sa par jačih bića i na prvi pogled nije delovalo loše: do sedmog-osmog izvora broj Grobova ne prelazi 4, što se itekako uklapa sa Pošašću Noćne Tmine i Antidrekom koji tako za dlaku ostaju „van dometa“. S obzirom na moje mana ubrzanje, protivnik obično ne stigne da na vreme odigra nešto...

 

... dovoljno veliko da preživi, ali ako se partija oduži imam sve manje koristi od ove karte, tako da se i dalje pomalo dvoumim. Jedna rečenica iz opisa karte nedelje me je malo zamislila – Zlostavljanje u špilu bez bića? Jeste da crna ima načina da se direktno poigra životom, ali da li je baš sposobna da dokusuri protivnika na taj način? Dodatna šansa je i mogućnost Nagorevanja, kao deo uništiteljsko-odbacivačke kontrole. Što se tiče dvobojnih, ako se meša sa žutom bolje je koristiti Peruna. Crvena je konkretnija po pitanju nanošenja štete, ali da li joj treba crna, pa još sa Zlostavljanjem? Zelena bez bića? Hmm, teško... Ostaje plava, kao možda i najbolja potpora kontroli koju bi takav špil zahtevao, sa sprečavanjem i direktnim uništavanjem krupnih i Zlostavljanjem sitnih bića.

Standardna igra (1na1)4 / 5 : Ograničenost na „crnju“ orijentaciju umanjuje vrednost Zlostavljanja, ali ako razmislimo o faktoru broja Grobova, dolazimo do zaključka da je masovna eliminacija sitnih bića (kao verovatnija) upravo ono što treba crnom koji ne može sebi baš uvek da priušti da troši Terore i Pomračenja na sve što protrči bojnim poljem. Moguće je da će se takvo selektivno razaranje češće igrati nego mono crna varijanta.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 4 (ukupno glasova: 6)

Timske varijante3 / 5 : Da je omogućeno da se broje i Grobovi suigrača ili, čak, svi Grobovi u igri, bila bi to daleko zanimljivija i moćnija karta. Ovako, verovatnije je da će se koristiti Perun lično.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 3.4 (ukupno glasova: 5)

Draft/Limit2.5 / 5 : Hmm, sa jedne strane imamo kartu za masovno uništavanje, što je odlično u ovim formatima, a sa druge imamo nezgodno ograničenje u vidu broja Grobova. Kako se ovde retko igra sa manje od tri boje, obično ćete se morati zadovoljiti sa umerenim minus efektom koji će Zlostavljanje proizvesti, osim u slučaju da partija baš potraje.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 2.83 (ukupno glasova: 6)

Zaključak: ova karta nema univerzalnost Perunovog Gneva, ali crnoj moćnija karta nije ni potrebna. Verujte mi na reč.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com