Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Koja je boja zaista moja?

16/11/2005

... Kao što ste možda već zapazili, svaka boja u igri Izvori magije ima svoj personality, svoj jedinstveni look & feel, nešto potpuno jedinstveno u odnosu na sve ostale boje...

 
 

Da li se takmičite na turnirima?

Da

Ne

Ranije, sada više ne

Tek ću se takmičiti!

 
 

Tekstovi

 
 

Napredni nivo

 
 

Strategije - Postanite bolji igrač Izvora magije

 
 

Fric, 2/6/2008

STRATEŠKI BUKVAR III

 
Strateški bukvar: Deo III „Strateški bukvar“ predstavlja serijal tekstova namenjen novijim igračima, koji su ipak odigrali po koju partiju Izvora i pročitali detaljna pravila. Ovi tekstovi pružaju uvid u neke važne stvari koje ne pišu u pravilima, ali često odlučuju pobednika. Oni treba da nauče “novajliju” u svetu Izvora kako da igra bolje, da bude siguran u svoju igru, i da sa lakoćom prati i razume čak i najnaprednije tekstove na IM sajtu. Uživajte! Prethodni nastavci:
Deo I ›››
Deo II ››
 

Prednost u kartama

Puf, puf, pant, pant... samo da dođem do daha, pa krećemo. Jeste, kasnim sa trećim delom „Strateškog bukvara“, ali ko je pre svega nekoliko dana mogao da pretpostavi dolazak tropskog leta? Vrućina svakako ne motiviše na pisanje, posebno ne ovakvih tekstova gde treba vagati svaku reč, ali to ne menja činjenicu da je došlo vreme za možda i najznačajniju stratešku temu do sada. Dakle, druže, ako to već ne znaš, vreme je da naučiš šta znači „prednost u kartama“. Čak i ako misliš da znaš sve o ovome, ne škodi da se podsetiš, a sve što ne škodi, koristi... :)

Šta je u najkraćem „prednost u kartama“? Jednostavno, imati više karata od protivnika u toku partije. A zašto je ovo bitno? Hmmm... za ovo se treba vratiti na same osnove: Izvori magije su strateška igra za (najmanje) dva igrača, koji igraju moćne čarobnjake. Oni se međusobno nadmudruju koristeći karte, koje predstavljaju magije kojima vladaju. E sad, šta će se desiti ako jedan od čarobnjaka prerano ostane bez „municije“?

 
Strateški bukvar: Magijski dvoboj

Ako imaš dovoljno godina, druže, možda ćeš se setiti Diznijevog klasika „Mač u kamenu“, konkretno scene kada luda Madam Mimi izaziva čarobnjaka Merlina na magijski dvoboj, u kome se oboje pretvaraju u najrazličitije životinje. Nakon što se Mimi pretvori u slona, Merlin se pretvara u miša (koga se, prema crtaću, slonovi boje), ali Mimi odgovara pretvaranjem u mačku. I, šta bi se desilo sa našim vajnim Merlinom da je u tom trenutku ostao bez magija? Bilo je to retoričko pitanje – naravno da bi bio pojeden! :)

 

Slična stvar se obično dešava i igraču Izvora čiji protivnik ima jasnu prednost u kartama. U teoriji je lako zamisliti veče u kome jedan od igrača na početku svog poteza uvek vuče dve karte umesto jedne (nije da se ovo ne dešava i u praksi, ali se tada, druže, obično naziva varanje ;)). Ne bih prognozirao tačan odnos pobeda, ali bi on u ogromnoj meri bio na strani igrača koji vuče više.

Sada kada znaš šta je prednost u kartama i zašto je ona važna, postavlja se logično pitanje kako je ostvariti. Srećom, sve boje Izvora prepune su karti koje na manje ili više očigledan način služe baš tome! Najočigledniji primer je plava, sa svojim kartama za direktnu vuču: Magične Reči dozvoljavaju igraču da plati 3 mane i razmeni ovu kartu za dve druge. Ovo bukvalno znači da je igrač ostvario jednu kartu prednosti u odnosu na protivnika.

Prednost je lako ostvariti i na druge načine: na primer, dovoljno je na početku partije igrati drugi. Kako igrač koji počinje ne vuče kartu u svom prvom potezu, to znači da je njegov protivnik ostvario prednost od jedne karte (obojica vuku po 7 karti na početku, ali igrač koji igra drugi vuče i osmu kartu na početku svog poteza). Naravno, oba pomenuta primera imaju i svoju cenu, a to je gubitak tempa, što je stvar lepo opisana u tekstu Tempiranje pobede. Mnogi će se složiti da je žrtvovati tempo zarad prednosti u kartama i igrati drugi isplativo samo u sporijim varijantama igre (draft/limit), ali to nije tema ovog teksta. Da se ne bih suviše rasplinuo, sledi pregled...

4 načina za ostvarivanje prednosti u kartama:

1) Vuci više. Ovo je jednostavna stvar, već pomenuta gore. Zabranjena Znanja su magija koja ti omogućava da vučeš tri karte, što će ti doneti prednost od dve karte (daješ jednu kartu za tri). Crni pandan ovome je recimo Zmijski Dodir, karta koja radi isto po nešto višoj ceni (koju plaćaš sopstvenim životima), što ukazuje da je direktna vuča ipak specijalnost plave.

 
karta: Pogled Satira

2) Nateraj protivnika da odbaci. Najbolji primer za ovo je karta Pogled Satira, koja primorava protivnika da odbaci dve karte iz ruke, i koja će (ako protivnik ima bar dve karte) doneti igraču prednost od jedne karte. Ako je prva stvar bila specijalnost plave, druga je skoro u potpunosti crna, uz par izuzetaka koji potvrđuju pravilo, kakav je artefakt Ludin Štap koga mogu koristiti sve boje, ili crvene karte Iscrpljivanje koja radi istu stvar na malo drugačiji način.

3) Nateraj protivnika da potroši više. E, ovde već postaje manje očigledno, i ovo je jedna od stvari za koje igračima treba prilično vremena da ih „provale“. Ako već delim stvari po bojama, ova je najviše u domenu žute i crvene: prva, pod geslom „isto za sve“, često omogućava bezobrazne špilove koji unapred računaju na ovakvu prednost. Najočigledniji primer je Perunov Gnev, koji će često uništiti 3 ili 4 protivnikova bića, što će igrača koštati samo ovu kartu ako u igri nema svojih bića.

 

Crvena nije ovako suptilna: ona jednostavno ima sjajne karte kojima može rešiti više stvari odjednom (Buđenje Svaroga, Lančana Reakcija, Vrtlog, Ožiljci Groznice).

4) Nestvarna prednost. Ako je prošla stvar bila komplikovana, sada već ulazimo u sferu metafizike! Jer, ovaj način ostvaruje prednost u kartama koja to zapravo i nije – sve karte su zapravo još uvek pod kontrolom protivnika, ali ih on ne može efikasno koristiti. Dobar primer je Totem Striboga i slične karte koje sprečavaju slobodno deaktiviranje, što ne smeta igraču koji ima špil napravljen da mu ovo ne smeta. Eto i stvari u kojoj zelena ima par zanimljivih „finti“, poput Gospe od Lire ili Zova Divljine, koje onemogućavaju protivnika da normalno blokira bez obzira koliko bića imao, ili Šumske Majke koja između ostalog omogućava igračevim bićima i da napadnu, ali i da budu spremna za odbranu u idućem potezu.

Završne napomene

Iako sam stvari upravo podelio po bojama, to ne znači da je svaki od načina dostupan samo tačno određenoj boji. Naprotiv, svaka boja ima po neku kartu koja se može svrstati u svaku od ovih grupa, a u praksi je dobrom strategijom moguće za prednost iskoristiti i karte kojima ovo nije osnovna namena.

 
Strateški bukvar: Transformacija

Dobar primer je i situacija opisana u detaljnim pravilima, kojom se objašnjava funkcionisanje niza. Protivnik ima neko 20/20 biće poput Rusalke Šume, koje želi da privremeno pojača Prirodnom Transformacijom. Na ovu akciju igrač može odgovoriti Gromom, koji će se razrešiti prvi i naneti 20 štete Rusalki, što će je ubiti pre nego što Prirodna Transformacija stigne da se razreši. Na ovaj način je Grom, iako mu to nije osnovna namena, iskorišćen za ostvarivanje prednosti u kartama, jer je samo jednom kartom igrač rešio dve protivnikove.

 

Takođe, neke od karti koje naizgled daju prednost u kartama je zapravo ne daju. Konkretan primer je Napuštena Riznica, koja omogućava svakom igraču da vuče po dve karte. Kako je protivnik taj koji će prvi vući, a nakon toga može Raščiniti ovaj artefakt, zapravo se može dogoditi sasvim suprotna stvar, u kojoj će protivnik završiti sa prednošću u kartama.

Upravo pomenuta Riznica je i dobra ilustracija šeme za prednost u kartama – naime, moguće je i nešto što samo po sebi nije prednost odgovarajućom kombinacijom karti pretvoriti u prednost. Znak Manipulacije je ono što može aktivirati i tako „zatvoriti“ Napuštenu Riznicu za protivnika, dok će se njena vrata otvoriti na vreme da „manipulator“ povuče i drugu kartu.

Toliko za ovo izdanje „Strateškog bukvara“. Nadam se da je vredelo, druže, i pozdravljam te do iduće prilike!

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com