Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Nova karta međ tri dobra špila

23/04/2007

"... U ovom članku ćemo se pozabaviti nekim vrstama špilova i nekim plemenima koja su bila manje zastupljena do sada. Slobodno možemo reći da smo najzanimljivije od Plemenskih Ratova ostavili za njihov kraj..."

 
 

Izvore magije igrate:

od samog početka

od Plemenskih ratova

od Doba Saveza

još uvek ne igram IM

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Magija Izvora - Magični svet igre Izvori magije

 
 

Neimar, 24/6/2008

MAGIČNE ZAGONETKE III: ONLINE & OFFLINE

Dragi moji, evo i trećeg izdanja „Magičnih zagonetki“ nakon skoro dva meseca. Iskreno, očekivao sam da ću imati vremena za ovaj tekst i ranije, ali to znači samo jednu stvar: u pozadini se radi punom parom, mnogo više nego što je preporučljivo u ovim vrelim mesecima. :)

Ovaj tekst je direktan nastavak prethodnog, u kome sam dosta unapred najavio veliku ediciju Izvora magije. Oni koji su čitali prethodni tekst već znaju da će ovo biti „best of“ edicija Izvora, u kojoj će biti reprintovane skoro sve najznačajnije karte objavljene do sada, uz neke sasvim nove karte čiji će broj biti neuporedivo manji od njihovog značaja. Jeste, još uvek sam „maglovit“ kada pričam o sadržaju edicije, posebno kada se približimo novim kartama... ;)

Ipak, postoji i nekoliko zanimljivih konkretnih stvari koje imam da vam kažem: nezvanični naslov predstojeće edicije je, verovali ili ne, „Treća edicija“! Kako treća, kada je zapravo u pitanju peto izdanje Izvora? Pa, kvaka je u tome što poslednja dva izdanja, Doba Saveza i Doba Misterija, pripadaju zasebnom ciklusu koji praktično uopšte neće biti zastupljen u novoj ediciji. Ovaj ciklus je imao sopstvenu temu, koja nije „kompatibilna“ sa predstojećom edicijom, pa će se u njoj naći svega nekoliko sjajnih karti iz Doba Saveza koje zapravo nemaju nikakve veze sa osnovnom idejom celog ciklusa (a to je igranje sa više boja).

Posebnu pažnju, kao nikada do sada, poklonili smo selekciji karata koja je nedavno završena. Predstojećih 375 karata, koliko će ih biti u Trećoj ediciji, jednostavno je moralo sadržati esenciju Izvora u malom. To je morala biti koherentna celina, u čijem kombinovanju se neće osećati nedostatak skoro hiljadu karti koje će biti „opravdano odsutne“. Svaki novi i postojeći igrač bi trebalo da u tom ograničenom skupu karti pronađe alate za sve glavne strategije u dosadašnjoj istoriji Izvora, plus neke sasvim nove ideje. Naravno, iskusni igrači će sigurno smatrati da bi određene stvari bolje radile kada bi bilo prisutno ovo ili ono, ali ideja vodilja je bila ostavljanje mogućnosti za sve strategije: novu snagu svake pojedinačno ćete morati da ponovo otkrijete sami.

Izbor uključenih karata bio je bitan kako zarad novih igrača, koje u velikom broju očekujemo od septembra (nekom drugom prilikom ćemo pričati o predstojećim sigurno najvećim akcijama do sada), tako i zbog nečega sasvim posebnog...

... pa... ovo bi bila kulminacija teksta, a pre nje ću se teškom mukom obuzdati i na trenutak zastati, kako ne bih u potpunosti promašio temu! :) Dakle, vreme je za sledeću zagonetku, koja će vam otkriti sledećih 6 karti koje će biti reprintovane u Trećoj ediciji, za koju je u ovom trenutku dostavljena velika većina ilustracija, pa mogu reći da ulazimo u završnu fazu. Da podsetim: nakon ovog pasusa biće vam predstavljeno 6 slika sa brojevima. Vaš zadak je da pogodite karte za koje su ove ilustracije namenjene:

 
 
Izvori magije - Magične zagonetke
 
 

Autori predstavljenih ilustracija su (po brojevima): Dušan Marković, Nemanja Stanković, Alen Radošević, Igor Lazarević, Aljoša Tomić i Aleksandar Lazarević. Ovih 6 ilustracija namenjeno je za po jednu kartu svake boje plus jednu bezbojnu (artefakt) kartu. Nadam se da će ovo biti dovoljna pomoć.

Kontaktirajte nas sa vašim odgovorima, ali pazite: možete ponuditi najviše po jedno rešenje za svaku ilustraciju. Nagradu će i ovoga puta dobiti onaj ko prvi uspešno poveže svih 6 ilustracija sa kartama na kojima će se one naći (ili ko bude bio najbliži tome), a tačan odgovor pronađite baš u ovom tekstu za desetak dana, kada će biti osvežen i informacijom o dobitniku, koja će biti dodata na dnu.

Druga vest koju imam da vam saopštim jeste možda i ključna stvar u istoriji Izvora: sledeća edicija će izaći i kao PC igra imena „Izvori Online“! Za one koji pažljivo prate IM sajt ovo možda i neće biti iznenađenje, jer smo u par navrata davali naznake o ovome, ali sada je i zvanično. Pre desetak dana imali smo zadovoljstvo da probamo prvu funkcionalnu demo verziju igre, pa iako je sve još daleko od kraja, mogu vam reći da je osećaj fantastičan! IM Online Tim je sastavljen od vrsnih programera, koji su se hrabro uhvatili u koštac sa komplikovanom strukturom igre i posebnim pravilima za svaku pojedinačnu kartu. Ovo će nas na kraju dovesti do online verzije koja će biti savršeno „učilo“ za nove igrače: sama igra će poput sudije voditi računa o pravilima, ne dozvoljavajući bilo šta neispravno, ali i naglašavajući trenutno dostupne opcije kako početnici ne bi prevideli nešto bitno. Sjajno!

Izvori Online će biti besplatna igra, dostupna za download sa IM sajta i još nekih mesta, gde će svaki igrač koji otvori nalog dobiti na poklon špil po sopstvenoj želji (jedan od 5 početnih špilova predstojeće edicije). Igra će biti jezički otvorena, pa se nadamo da će veoma brzo u saradnji sa igračkom zajednicom biti prevedena na dosta jezika, i podržavaće skoro sve ono što Izvore i čini neponovljivim iskustvom. Uz mnogo opuštenih partija, za koje ćete sada lako naći saigrača bez obzira u kojem gradu ili državi se on nalazio, biće tu i otvaranja pojačanja, testiranja špilova, raznih turnira, liga i rangiranja igrača, trgovine kartama...

Predstojeća edicija će, dakle, istovremeno biti i prva u igri Izvori Online. Sada vam je verovatno i jasno zašto je selekcija uključenih karata bila od najvećeg značaja: online igra neće imati nikakvu prethodnu istoriju, i tih 375 karti će biti sve oko čega je moguće praviti špilove i strategije! Prethodna izdanja Izvora će, ako ispravljanje bagova i dodavanje novih opcija to dozvole, izlaziti s vremena na vreme, od najskorijih prema starijima. Plan je da, ako bude moguće, prvo bude dodat ciklus Doba Saveza i Doba Misterija. Ipak, prednost u odnosu na ovo imaće predstojeća izdanja igre, koja će se u online verziji pojavljivati oko 3 meseca nakon „fizičkog“ izdanja. I, za sam kraj, da ponovimo uzbudljivu najavu iz nedavnog pitanja nedelje za sve one koji su ovo propustili:

Ovog leta ćemo organizovati kratkotrajno prijavljivanje za zatvoreno testiranje prve beta verzije igre Izvori Online. Prijava će biti moguća samo u periodu od nekoliko dana, a prijavljeni će morati da ispunjavaju svega tri uslova – da su dovoljno brzi, da su registrovani igrači Izvora magije (imaju svoj RIM broj koji mogu dobiti u svakom klubu), i da su u poslednja tri meseca od isticanja poziva naručili nešto putem IM sajta. Oni koji dobiju status testera imaće priliku da do izlaska konačne verzije potpuno besplatno igraju Izvore Online, uz (verovatno) pristup kompletnoj bazi karata (tj. naloge sa po 4 primerka svake karte Izvora). Dakle, budite na oprezu i redovno posećujte sajt, kako ne biste propustili ovu jedinstvenu priliku!

Nadam se da ste uživali u čitanju ovog izdanja „Magičnih zagonetki“ bar onoliko koliko sam ja uživao dok sam ga pisao. Vidimo se uskoro, online ili offline!

Odgovori (10/7/2008):

Pre odgovora, moram da razjasnim stvar u kojoj, na osnovu vaših brojnih pitanja, očigledno nisam bio dovoljno jasan: prijavljivanje za zatvoreno beta testiranje Izvora Online još NIJE započelo – kada bude pokrenuto, na naslovnoj stranici IM sajta pronaći ćete novu, sasvim kratku temu sa pozivom za prijavljivanje!

A sada, odgovori na gornju zagonetku:

1. Vitez Zlatnog Krsta (koga su poneki smatrali i različitim vojnikom ili zmajem)
2. Skelet Crnog Ratnika (koji je u retkim prilikama bio i Besna Smrt ili Crna Legija)
3. Ptica Kradljivica (koju su prepoznali skoro svi)
4. Pritajene Tigrice (kod kojih nije bilo nikakvih nedoumica)
5. Vihor Pustinje (koga su, opet, na naše iznenađenje, prepoznali skoro svi)
6. Ludin Štap (koji je ponekad proglašavan i Hipnotizerovom Igračkom)

Izgleda da su ovoga puta pitanja bila prelaka, jer smo dobili ogroman broj odgovora koji su bili ili sasvim tačni, ili veoma blizu toga. Najbrži od najpreciznijih ovoga puta bio je Ivan Borić, kome sledi nagrada.

Vidimo se uskoro!

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com