Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Poštovani korisniče (napomena)

4/5/2008

... Kompletan portfolio možete dobiti na adresi: Služba za odnose sa javnošću, Informativni ogranak, kancelarija kamendolske fabrike, najbliže utvrđenje južno od Kamen Dola (manje od tri dana hoda plus prelazak na zapadnu obalu Bele Reke)...

 
 

Izvore magije igrate:

od samog početka

od Plemenskih ratova

od Doba Saveza

još uvek ne igram IM

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 28/7/2008

Zloćkove misli XXV: U RIKVERC

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Manipulacija permanentima mi je oduvek bila omiljena nijansa plave. Za razliku od nešto efikasnijih (i daleko omraženijih) sprečavanja, vraćanje svega i svačega u ruke ili na vrh biblioteke vlasnika deluje mnogo zabavnije jer vam bukvalno daje osećaj kao da se igrate vetrom ili talasima. Sa druge strane, efekat Potiska u kombinaciji sa osnovnom premisom plavog načina igre (manipulacija umom), može se protumačiti i kao potiskivanje neprijatnog događaja iz sopstvenog uma: „Jao, vidi onog zločestog Večnika. Hmm, možda će nestati ako to jaaaako poželim...“ :)

 
karta: Eksplozija Sahat-kule

Pred nama je jedna sasvim solidna „vraćalica“ koja je, za razliku od nešto jeftinijeg Potiska, otvorenija prema igranju dodatnim bojama, a pored osnovne namene poseduje i dozu taktičkog potencijala. Među magijama koje je donelo Doba Misterija, a koje kao cenu pojačanja traže žrtvovanje izvora, Eksplozija Sahat-kule deluje daleko najupotrebljivije. Jer, pored načina da smestite odgovarajuću kartu na odlagalište, dodatni permanent koji sklanjate sa stola može i te kako biti značajan za kontrolu tempa, što ne važi i za puko sprečavanje štete kakvo nude Lek Rodne Zemlje i Stabilizacija. Dakle, u ranoj fazi igre, ako već plaćate pojačanje, gledajte da jedan od permanenata koje vraćate obavezno bude protivnikov izvor, kako vam se takva kontrola ne bi obila o glavu (pogotovo ako igrate drugi). U kasnijem delu partije, kada ste stabilizovali svoju mana bazu, potiskujte šta i koliko vam volja, tj. sve ono što vam stoji na putu ka pobedi: potencijalne blokere, nezgodne promene i sl.

 

Eksplozija Sahat-kule će se svakako pojaviti u nekim verzijama špilova koji udaraju po izvorima, a pogotovo je interesantna čisto plava varijanta koja je ovom kartom popunila rupu u trećem potezu i koja bi mogla da proradi (sada ponovo razmišljam o Nedostatku i Oticanju Moći). Reanimatorski špilovi će takođe imati dvostruku korist, pošto će im propratni efekti opstrukcije tempa definitivno ići u prilog. Ipak, treba biti oprezan kada je ovakva igra u pitanju: vraćanjem karata u ruku protivnika, vi njemu direktno omogućavate prednost u kartama. Naravno, vi za to vreme pravite prednost u permanentima u igri, ali, naročito na početku, dovoljan je trenutak nepažnje i jedan loš potez, pa da vaša reka odnese i vas. Takođe, nije pametno protivniku vraćati u ruku bića koja nešto rade pri ulasku (a za vaša bića to po ovoj ceni ne deluje obećavajuće), što se takođe može negativno odraziti na vaš plan o kontroli tempa. Uostalom, ko je tvrdio da je plava boja laka za igranje?

Standardna igra (1na1)3.5 / 5 : Uprkos početnoj averziji prema ovoj karti, pronašao sam joj mesto u nekoliko svojih špilova i mogu da kažem da sam za sada zadovoljan kako radi. Ništa preterano atraktivno, ali u pravom trenutku itekako korisno!

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 3.67 (ukupno glasova: 12)

Timske varijante2.5 / 5 : Više potencijalnih meta, ali će vam za pravu kontrolu biti potrebna i pomoć saigrača. Vraćanje permanenata u ruke vlasnika možda i nije najpametnije rešenje u ovom formatu.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 3.63 (ukupno glasova: 8)

Draft/Limit3 / 5 : Pošto se ovde partije dobijaju (jakim) bićima, potez više može mnogo da znači, a i češće su prilike da se sklanjanjem bića rešite nekih nezgodnih oreola. A kako partija bude odmicala ni cena pojačanja ne bi trebalo da vam padne previše teško.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 3.75 (ukupno glasova: 8)

Inače, sam naziv karte mi je oduvek bio nekako... ne-plav. Ok, efekat potiskivanja i žrtvovanje izvora bi očigledno trebalo da budu posledica eksplozije, ali otkud ta eksplozija? Jedna od mogućih pretpostavki je da bi forenzičari na zgarištu kule pronašli oprljene komadiće odore nekog eksperimentalno orijetisanog čarobnjaka koji je otišao nekoliko grama baruta predaleko. Mada, ostaje pitanje i zašto je on svoje eksperimente vršio baš u sahat-kuli. Ni propratni tekst ne pomaže previše u razjašnjavanju svega toga, pogotovo zbog aluzije na tempiranu eksploziju!? Izgleda da Doba Misterija još jednom opravdava svoje ime... :)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com