Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Magične zagonetke I: Slagalica od slika

16/3/2008

... Ova kolumna neće imati precizan ritam izlaženja. Možda će imati svega par nastavaka, a možda i par desetina. Nastavci će se pojavljivati samo onda kada imam neku zanimljivu pitalicu za vas, a odgovor ćete pronalaziti desetak dana kasnije, kao dopunu originalnog teksta u kome je pitanje i postavljeno...

 
 

Sa koliko boja u špilu najčešće igrate?

Sa jednom bojom

Sa dve boje

Sa tri boje

Sa 4 ili svih 5 boja!

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

IM Tim, 21/9/2008

OSTATI NA VRHU

Dragi naši, rang-lista je osvežena, i nalazi se ovde! Ipak, pre nego što se „linkujete“ na nju, predlažemo da pročitate ovaj tekst koji može biti zanimljivo štivo za sadašnje i potencijalne takmičare, sa pregledom poznatih stvari i novih izmena.

Osnove

Verovatno su se mnogi od vas, gledajući rang-listu, zapitali šta znače oni bodovi, i kako se dolazi do njih? Pretpostavljamo da je ovo nekima jasno, iako tome nikada nismo posvetili dovoljno pažnje, dok je za većinu sistem rangiranja potpuna misterija. A kako je Doba Misterija ostalo iza nas, možda je vreme da pojasnimo... :)

Da biste uopšte učestvovali na zvaničnom takmičenju, morate popuniti RIM formular i dobiti sopstveni unikatni RIM broj (registracioni broj igrača Izvora magije), koji je i znak da ste od tog trenutka registrovani igrač sa 1000 početnih bodova – ove bodove zvanično dobijate kada stignu rezultati prvog turnira na kome ste učestvovali. (RIM formular ćete besplatno dobiti od organizatora pre početka svog prvog takmičenja; više o turnirskim osnovama saznajte u ovom tekstu.)

Dakle, u pitanju je zatvoren sistem: ukupan broj bodova u njemu je tačno hiljadu puta veći od broja igrača koji su odigrali makar jedan takmičarski meč. U sistem se ne slivaju, niti se iz njega odlivaju nikakvi dodatni bodovi – „dobijanje“ bodova je zapravo njihovo preuzimanje od drugih igrača. Ovo garantuje laku proveru ispravnosti obrade za nas, jer se sve cifre moraju poklopiti na kraju (u ovom trenutku u sistemu je 288.000 bodova, jer postoji 288 registrovanih igrača koji su dosad učestvovali bar na po jednom turniru). Vi, međutim, ne vidite sve igrače – da bi se igrač „pojavio“ na listi, mora da odigra najmanje 10 takmičarskih mečeva, pa na rang-listi trenutno postoji 191 mesto.

Kako dolazi do promene bodova?

Standardni turnir ima vrednost 10, a postoje i vredniji turniri (kvalifikacije, Nacionalni). Ova vrednost predstavlja broj bodova koje igrač dobija ako pobedi identično rangiranog igrača (pod pobedom se podrazumeva meč koji se igra u dve dobijene partije), ali i broj bodova koje igrač gubi ako izgubi od identično rangiranog igrača.

Ono što mnoge zbunjuje jeste činjenica da konačan poredak na turniru nema nikakvog uticaja na rangiranje – vrednuje se samo svaki odigran meč. Prolazak u „završnicu“ turnira garantuje samo dodatne mečeve sa bolje rangiranim igračima, što (posredno) znači i mogućnost „preuzimanja“ više bodova od njih. Jer, sistem je napravljen tako da favorizuje slabije plasirane igrače.

Hajde da slikovito pojasnimo i ovaj bitan „fer-plej“ momenat. Ako svoj prvi takmičarski meč odigrate na turniru vrednosti 10, protiv prijatelja koji se takođe tek registrovao, pobedom ćete dobiti 10 bodova, a prijatelj će izgubiti isto toliko bodova. (U praksi, početnici obično izgube solidan broj bodova na početku – ovo nije stvar za zabrinjavanje.)

Međutim, ako žreb nesrećnim slučajem spoji početnika sa nekim od vrhunskih igrača, situacija je mnogo pogodnija za početnika! Recimo da svoj prvi meč igrate sa nekim od top 15 igrača (preko 1200 bodova): eventualnom pobedom dobićete oko 15 bodova, dok će vas (verovatni) poraz koštati svega oko 5 bodova! Stvari postaju sve povoljnije što ste niže plasirani: ako se neko iz poslednjih 15 igrača sretne sa nekim iz prvih 15, potencijalni dobitak je izvanredan (i do 20 bodova), dok su gubici praktično zanemarljivi (oko 3 boda).

Ovo je razlog za mnogo očiglednije „uzdizanje“ lošije rangiranih igrača – kada takav igrač uđe u seriju pobeda, on veoma brzo nadoknadi sve što je do tada eventualno izgubio.

Najuspešniji od poslednjeg rangiranja

Odlučili smo da izbacimo osveženu rang-listu jer je prethodno rangiranje urađeno poodavno, u trenutku kada je krenula izrada sistema za online prijavu turnira. Ovaj sistem će umnogome olakšati posao i omogućiti da rang-listu osvežavamo na svakih 7 dana. Ipak, iako je ovo privedeno kraju, to je posao „niskog prioriteta“, koji se radi praktično u pauzama, pa još nije završen. Zato će rang-lista sledeći put biti osvežena tek na kraju ove (treće) takmičarske sezone, do kada će, verujemo, novi sistem biti stavljen u funkciju.

 
Miodrag Kitanović

I pokazalo se da u preko 40 obrađenih turnira ima prilično novosti... Pre svega, ladies and gentlemen, we have a new Number 1! Miodrag Kitanović je, nakon dve i po sezone, skinuo Aleksandra Mačka sa trona (vreme će pokazati da li samo privremeno)! Miodrag je istovremeno i 5. igrač sa najvećim „ubrzanjem“, tj. jedan od 5 igrača koji su dobili najviše bodova od poslednjeg rangiranja (on skoro 112), što je neverovatan rezultat kada se u obzir uzme i njegova prethodna pozicija.

I Miodrag i Aleksandar su prešli magičnu cifru 1500, broj koji smo u dizajniranju formule za rangiranje procenili kao teško dostižan. Ovo možete smatrati poduhvatom rezervisanim samo za odabrane, i biće zanimljivo pratiti koliko visoko ovaj dvojac još može pomeriti granice.

Četiri igrača sa najvećim „ubrzanjem“ su, svi do jednog, iz Beograda! Listu predvodi Rajko Nedić, sa sjajnih 160+ poena osvojenih na 10 turnira.

 

U stopu ga prate i Todor Rosić, Nemanja Rabrenović i Vladimir Obradović, a za dlaku (verovatno samo zbog manje odigranih turnira, jer je na svima imao sjajne rezultate) zaostaje Marko Ranđelović. Ako je suditi po ovome, Beograđani su rešili da ozbiljno zaprete Novosađanima kao najveća Izvoraška sila (iako je top 3 i dalje u njihovom vlasništvu).

Izmene u sistemu rangiranja

Verovatno ste odlaskom na rang-listu primetili da više ne postoji razdvajanje na sezonsku i trajnu listu, uvedeno prošle sezone. Umesto ovoga, rešili smo da postoji jedna jedinstvena lista, čije stanje na kraju svake sezone će biti „zamrzavano“.

Kako sledeće osvežavanje sledi tek na kraju sezone (trebalo bi da bude završena do kraja godine), trenutna rang-lista će biti i osnov za pozivanje na Nacionalni turnir igrača koji se ne kvalifikuju direktno. Ovo je i glavni razlog zašto smo se prihvatili još jedne obrade „pre vremena“ (završavanja novog sistema za prijavu turnira).

Ukinuta „sezonska rang-lista“ bila je uvedena kako bismo lakše razdvojili „neaktivne“ od „aktivnih“ igrača (kako bismo na Nacionalni pozivali samo aktivne), ali smo našli i jednostavniji metod za ovo: igrač koji odigra bar dva turnira u toku tekuće sezone smatraće se „aktivnim“, što se lako može proveriti poređenjem sa listom „snimljenom“ na kraju prošle sezone. Samo aktivni igrači mogu dobiti poziv na Nacionalni turnir.

Poslednju obradu smo iskoristili i da ispravimo neke ranije „broljotine“, pa smo uspešno identifikovali nekoliko igrača koji su u ranijim izveštajima vođeni „duplo“ (kao dva odvojena igrača, npr. pod imenom i forumskim nadimkom), a pronašli smo i nekoliko igrača čiji su RIM brojevi i/ili podaci bili različiti od onih u formularu, kao i nekoliko igrača čije RIM formulare nikada nismo dobili (ovima smo otvorili „radne“ brojeve, koje ćemo promeniti u slučaju prispeća popunjenih formulara). Molimo igrače da provere i jave ako su njihovi podaci i/ili RIM brojevi neispravni, a organizatore da se u izveštajima pridržavaju RIM brojeva sa poslednje liste!

Toliko, nadamo se da ste „izdržali“ ovaj tekst, a sada se bacite na pregled svog trenutnog položaja u svetu Izvora. Pozdrav i živeli, uz nadu da ste rangirani bolje od svojih drugara! :)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com