Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Opremi, promeni i napadaj

12/02/2006

"... Glavna i osnovna stvar prilikom sastavljanja nekog špila je, naravno, da imate početnu ideju o tome šta vaš špil treba da sadrži i na koji način da porazi protivnika..."

 
 

Koja je vaša omiljena varijanta Izvora?

Klasična 1na1

2na2 Magično Srce

2na2 Pakt

3na3 Kraljeva Garda

3+ (svako za sebe)

Format Plem. ratovi

Format Jednoumlje

Kakve, bre, varijante i formati?

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 9/6/2008

Zloćkove misli XIX: PRAVA MISTERIJA

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Sa ciljem dobijanja partije, skoro svi špilovi Izvora magije koriste istu osnovnu premisu: kontrolisati više permanenata od protivnika. Načini da se to ostvari variraju od umnožavanja svojih do sprečavanja/eliminacije protivničkih. Bića i izvori su se u startu izdvojili kao važniji tipovi, s obzirom na to da čine polaznu osnovu igre, ali i problem eliminacije promena i artefakata sa druge strane stola je nešto o čemu svaki igrač mora da razmisli prilikom sastavljanja svog špila.

 
karta: Dvojina

Već nakon prve edicije su se kao veoma tražene izdvojile karte kao što su Raščinjavanje i Poravnanje (dvostruko korisne karte koje rešavaju promenu ili artefakt), koje su imale zagarantovano mesto u mnogim špilovima, pritom izazivajući zavist magova ostalih boja koji nisu imali tako elegantna rešenja, pogotovo za neke jako problematične promene. Dvojina nastavlja tradiciju zelene i žute, dve boje koje su jedine sposobne da se obračunaju i sa artefaktima i sa promenama. Ovaj put, jedna jedina karta može da raščini čak dva permanenta, po jednu promenu i artefakt. Naravno da je tako nešto moralo da dođe sa ograničenjem, pa osim dvobojne cene, Dvojina ima još jedan nedostatak – u pitanju je vradžbina. S obzirom na to da je nećete baš tako često koristiti u svojoj punoj snazi, tj. istovremeno ciljajući i artefakt i promenu, može se reći da je ova karta u startu slabija od svojih prethodnika.

 

Zašto je toliko bitno da efekat raščinjavanja može da se odigra brzinom iznenađenja? Najjednostavniji primer su artefakti i promene koje odmah po ulasku direktno utiču na snagu protivnikovog napada (razne opreme i oreoli, promene tipa Opsade, Bojnog Polja, itd.), ili karte kao što su Simbol Saveza ili Pandorina Kutija za koje ne želite da dožive vaš sledeći potez. Na tom planu Dvojina debelo zakazuje i definitivno ne pokazuje pretenzije na glavnog „raščinjavača“ u špilu. Ipak, ako već igrate žutom i zelenom, jedan primerak se može provući, zlu ne trebalo, jer nikad ne znate kada možete naleteti na protivnika sa maksimalnim brojem Iživljavanja i/ili onih novih Mačeva.

Standardna igra (1na1)2 / 5 : Kao što rekoh, definitivno nije glavna karta u svojoj branši, ali ako vaši protivnici vole da forsiraju veći broj oprema i oreola, ne bi bilo loše da razmislite o Dvojini.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 2.67 (ukupno glasova: 15)

Timske varijante2.5 / 5 : Moguć veći broj potencijalnih meta, naročito u Kraljevoj gardi i masovnijim varijantama Kruga, pa je i verovatnije da brzinu nećete žrtvovati uzalud.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 2.92 (ukupno glasova: 12)

Draft/Limit3 / 5 : Svako uklanjanje permanenata je dobrodošlo, a pogotovo razmena dve karte za jednu. Takođe, raznovrsnost ovih formata utiče i na više karata (prvenstveno oreola) koje dolaze u domet Dvojine.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 3.17 (ukupno glasova: 12)

Moram priznati da sam i ja, kao i većina posetilaca foruma, po objavljivanju karte nedelje bio iznenađen tipom ove karte, te da sam odmah iskopao svoje primerke Dvojine kako bih proverio da nemam slučajno neki raritetni uzorak na kojem piše da je u pitanju iznenađenje, a ne vradžbina. Kako li je takva činjenica promakla gomili „izvoraških veterana“, pogotovo ako se uzme u obzir da su prošla već 4 meseca od izlaska Doba Misterija, ostaće upravo to – misterija. :)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com