Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Neke najave i prvi kvalifikovani špilovi

08/04/2007

"... Evo pregleda 4 špila „kvalifikovana“ u Novom Sadu. Kako su sa njima igrali igrači iz Beograda, Kragujevca i Novog Sada, može se reći da je ovo pregled jakih špilova iz cele Srbije..."

 
 

Kako biste ocenili broj odgovorenih pitanja na sajtu?

Malo ih je, uglavnom ne pronađem odgovor

Može to i bolje, mada često nalazim odgovore

Odgovarajte i dalje samo na najčešća pitanja!

 
 

Tekstovi

 
 

Napredni nivo

 
 

Špilovi - Napravite bolji magični špil

 
 

Fric, 10/8/2008

OBDARENI MILJENIK

Zdravo drugari!

Evo i teksta koji sam obećao prošli put. Dakle, pri sastavljanju prošlog špila setio sam se i sjajne šeme Stribogov Miljenik + Dar Predaka. Još nije napravljen špil oko ove šeme (iako je malo „dokačena“ ovde), pa sam rešio da pokušam. Ideja je fina iz prostog razloga što su pokretači sve same obične karte! Retko kada je moguće napraviti dobar špil na ovaj način... a pokazalo se da je to bio slučaj i ovoga puta. :)

 
šema: Obdareni Miljenik

Znači, imamo Stribogovog Miljenika, biće koje se može deaktivirati za jednu manu, i oreol Dar Predaka, koji mu daje osobinu da aktiviranjem nanese 10 štete. Matematika je jasna: ako uspešno sastavim ove dve karte, svaka plava mana znači još 10 štete protivniku ili njegovim bićima. Lepota šeme je u tome što se „kokanje“ može odložiti za kraj protivnikovog poteza, pa moji izvori do tada ostaju slobodni za sprečavanje/vraćanje/uništavanje... štagod. E sad, problem ove sjajne ideje je nastao u realizaciji. Kasnim sa tekstom desetak dana, jer jednostavno nisam mogao da nateram špil da proradi kako valja, a nisam hteo da (ponovo :)) predstavim špil kojim nisam u potpunosti zadovoljan.

Dakle, ovaj špil bi mogao biti čisto plav, ali me je prva ideja odvela u žuto-plavu kombinaciju. Dosetio sam se Tri Sunca, koja bi mi u pravom trenutku u ruku „dovukla“ i Dar Predaka, ali i zgodno proširenje šeme u vidu Vela Tajni i Otimačine, ili Kamene Uspavanke.

 

Poslednja pomenuta karta je, uz Tri Sunca, baš ono što me je uvuklo u uzaludne pokušaje da uspešno iskombinujem žutu i plavu u ovom špilu. Jer, Uspavanka je, osim što je dosad retko korišćena karta koju bi bilo zanimljivo „razigrati“, takođe i duplo jeftinija od Okamenjenosti, ali bi ovde imala istu ulogu: nije važno što „uspavana“ bića i dalje mogu da blokiraju, kada ja nemam nameru da napadam! :)

Da skratim tužnu priču o gomili poraza i bezuspešnih pokušaja i najrazličitijih prepravki... jednostavno, ova ideja bi verovatno proradila protiv nekih „opuštenijih“ špilova, ali kada se sa druge strane stola nađu recimo Granit, Sattagron ili čak i slična Magogermanija (a mi, na sreću ili nesreću, testiramo nove ideje baš protiv širokog dijapazona dokazanih špilova), cela priča se pretvara u teško mučenje i borbu za goli život!

 
Spisak špila
# Darovanje Miljenika B R
Bića (16)
4 Zmijomistik
4 Biljarice
4 Stribogov Miljenik
4 Druid Kulta Zmije
Ostale magije (45)
4 Talas Vremena
4 Svakom Svoje
4 Ometanje
4 Poravnanje
3 Konji Plime
3 Polaganje Računa
3 Totem Striboga
3 Dar Predaka
3 Elektrifikacija
3 Zverski Mentor
2 Zapovedni Glas
2 Poslednje Utočište
2 Tabuisanje
2 Usporavanje
2 Obnova
1 Preuzimanje

U svakom slučaju vam, drugari, ovde upućujem jedan izazov: možete i sami pokušati da sastavite plavo-žuti špil oko Stribogovog Miljenika i Dara Predaka (uz ograničenje od 10 zlatnih karti u špilu, koja sam i ja poštovao, a koje jako otežava celu stvar), i pošaljete nam njegov spisak. Obećavam da ću svaku pristiglu verziju sastaviti i testirati protiv istih špilova gde moja verzija nije radila. Ako uspeš da „razradiš“ ono što ja nisam, druže, dobićeš od mene nagradno pojačanje i set od 4 Stribogova Miljenika pride, a ovaj tekst će biti dopunjen i tvojom verzijom špila.

A sada, da pređemo najzad na stvar koja je proradila... Nakon mnogo pokušaja, shvatio sam da početna ideja špila ima nekoliko nedostataka. Kao prvo, suviše oreola za samo jedno biće u špilu – Miljenik sa Darom Predaka, Otimačinom i Velom Tajni je zaista neverovatno biće, ali sam morao da se pomirim sa činjenicom da ga takvog neću videti... Kao drugo, oslanjanje na slučajnu vuču Miljenika se pokazalo suviše nepredvidivim: dešavalo mi se da prođem i kroz dve trećine špila a ne naletim ni na jednog, dok sve vreme uporno „gušim“ svoju ruku setom oreola namenjenih njemu. Onda mi je napokon sinulo da špilu nedostaju stvari koje mi žuta boja ne može priuštiti.

 

I tako kao druga boja na velika vrata uleće zelena... pogledajte samo šta sve zelena komponenta pruža ovom špilu! Pre svega, mana ubrzanje. Ovo je špil kome treba mnogo izvora u igri, a Druid Kulta Zmije se pokazao sposobnim da ih obezbedi. Zverski Mentor je način da se u dubinama špila pronađe i na vrh biblioteke stavi Stribogov Miljenik, a mogu se pronaći i pomenuti druid, ali i njegov „kolega“ Zmijomistik, koji ne samo što je biće, već i sprečava magije – dovoljno da zauzme prve 4 „zlatne“ pozicije!

 
karta: Biljarice

Biljarice mi pružaju ono što je najviše nedostajalo: jako telo za zaustavljanje napadača, uz dodatnu kartu pride. Divno je posmatrati iritirajućeg Lešojeda kako se koprca na odlagalištu dok su Biljarice u igri! Poslednje Utočište i Poravnanje imaju i svoje žute varijante (Nektar Života i Raščinjavanje), ali mi se više dopadaju zbog opcije da ih Obnovom vratim na vrh biblioteke, što praktično „umnožava“ broj svih ostalih karti u špilu.

Još tri zlatne karte su tri Totema Striboga, što je artefakt koji jednostavno mora ići u „paketu“ sa miljenikom istog boga... :) Zlatne pozicije kompletiraju još dva Zapovedna Glasa, koji ovde dobija i dodatnu ulogu (jer sva bića sem Miljenika rade nešto korisno već samim ulaskom u igru), i jedno Preuzimanje, koje je tu jer ga odavno nisam igrao. ;) Da napomenem još jednom da ove zlatne karte nisu osnov špila, pa ih možete zameniti za nešto što imate ili smatrate adekvatnijim.

 

Plavi deo je duplo brojniji, što se podrazumeva jer osobina Stribogovog Miljenika traži plaćanje ovom bojom. U praksi, nije potrebno imati više od dva izvora zelene mane u igri. Talas Vremena je obavezan, jer deaktiviranje izvora koje on nudi tako sjajno oslobađa izvore za „rešetanje Stribogovim mitraljezom“ na kraju protivnikovog poteza. Elektrifikacija i Ometanje su čak i moćniji nego obično, jer Totem Striboga uspešno sputava protivnika, koji će često birati da deaktivira bića umesto izvora. Primetite i prisustvo mnogih karti koje kao deo efekta omogućavaju vuču – ovo je još jedan od načina za sigurnije „sklapanje kockica“.

Kao zaključak, da kažem da je zelena komponenta tako dobro „opravila“ špil, da se često dešavalo da partiju dobijem pre nego što uspem da darujem Miljenika! :) Verovali ili ne, protivnika često do smrti iskljuckaju moja 10/10 i 20/20 višenamenska bića, uz pomoć Totema Striboga koji sprečava protivnika da igra punom brzinom, dok ja u Usporavanju imam i način da ga „isključim“ kada je potrebno. Ovo je sve radilo tako dobro, da se nosim mišlju da bi trebalo odustati od početne ideje, i napraviti novu Odbranu Ida dodavanjem zelene komponente... Verujem da bi se i 3BEPAH i Branitelj Ida složili sa mnom. :)

Vaše verzije špilova:

Najzanimljivije predloge poslali su Marko Rašić i Zlatko Demak. Marko je osnovnu plavo-žutu ideju, za koju sam i tražio pomoć, obogatio promenom Drvlje i Kamenje, za čije pronalaženje/vraćanje se staraju Dužd Svetlosti i Ideolog (koji su, naravno, zaduženi i za brigu o Miljenikovim oreolima). Ideja je u osnovi prosta, ali prilično funkcionalna: Stribogov Miljenik promenjen Darom Predaka i Otimačinom, u kombinaciji sa Drvljem i Kamenjem, daje protivniku mogućnost da me spreči u vučenju ako primi ogromnu količinu štete. Kako je špil prepun i drugih karti za vuču, u praksi je baš protivnik taj koji će ostati bez karata, ali i bez mogućnosti da plaća životima kako bi mene sprečio da vučem.

 
karta: Vrela Krv

Prisutno je i par karti za vraćanje života (da se nikada ne ostane bez „municije“ za zaustavljanje protivnikove vuče), kao i nekoliko Uskrsnuća za oživljavanje ključnih bića špila. Zanimljivo za igru, ali, na žalost, kao i moja prva verzija pati od prevelike zavisnosti karata: ako nisu prisutne sve karte potrebne za šemu, špil gubi.

U praksi se mnogo bolje pokazao Zlatkov špil, zanimljiv i zbog toga što je elegantno „zaobišao“ postavljena pravila i uveo treću boju za plavo-žuto-crvenu kombinaciju. Karta zbog koje je ovo uradio u potpunosti opravdava postupak: naime, Zlatko je iskoristio Vrelu Krv kao idealnu zamenu za dve karte (Dar Predaka i Otimačinu). Kada se malo razmisli, ovo je stvarno idealna zamena, jer omogućava lakše „darovanje“ Miljenika, ali mu, što je verovatno još važnije, omogućava da vuče karte i kada oštećuje protivnikova bića!

 

Evo šta sam Zlatko kaže o svom špilu:

 
Spisak špila
# Podgrevanje Miljenika B R
Bića (18)
4 Dužd Svetlosti
4 Stribogov Miljenik
4 Vilin Sanjar
3 Ideolog
2 Ptica Kradljivica
1 Zemljopročistitelj
Ostale magije (40)
4 Vrela Krv
4 Antimagija
4 Zaborav
4 Ometanje
4 Elektrifikacija
4 Kristalna Zvezda
3 Talas Vremena
2 Neodlučnost
2 Šiljci Zemlje
2 Svakom Svoje
2 Raščinjavanje
2 Idol Lažne Nade
2 Grom
1 Tabuisanje
Neosnovni izvori (2)
2 Mesečev Hram

„Evo moje verzije špila, uz malo zaobilaženje pravila: naime, već duže vreme mi umesto Dara Predaka pažnju privlači jedna druga karta, pa sam pokušao da se zadržim na žuto-plavoj kombinaciji uz minimalno 'razvodnjavanje' trećom bojom.“

„Mislim da nije teško shvatiti šta i kako treba da radi – nekoliko oblika kontrole i zaštite Miljenika, uz malo efikasnije 'rafalisanje'. ;) Mislim da je Vrela Krv mnogo bolji izbor od Dara Predaka, a u istom cilju potpuno sam se odrekao specijalizovanih karata za vuču, pošto mi se nikada nije sviđalo kako ostavljaju igrača 'otvorenim'. Nisam želeo da pretrpavam špil oreolima (kako je sugerisano), pošto nisam uspeo da pronađem konzistentnu kombinaciju. Zemljopročistitelj je tu čisto zbog nekih neosnovnih izvora koji bi mogli da se pojave sa druge strane stola (šta ću kad sam paranoičan? :)). Pokušao sam da istestiram ovo (uprkos činjenici da mi nedostaje oko trećina karata), i na prvi pogled stvar funkcioniše, mada pitanje je koliko može da se nosi sa ozbiljnijim špilovima. Karta oko koje sam se baš predomišljao je Razumno Objašnjenje (u par primeraka), ali ono iz nekog razloga nije ušlo na konačan spisak. A moglo bi. :)“

 

Špil je dovoljno zanimljiv i kvalitetan da bih ga preneo u originalu, sa samo jednom izmenom: skoro sam siguran da se Otimačina u konačnom spisku našla greškom, pa sam umesto nje dodao dva Groma, iako je u originalu špil sadržao samo četiri (!) karte koje proizvode crvenu manu! Ipak, moram da pohvalim briljantne metode za peglanje mana baze koje je Zlatko koristio u ovom špilu: uz Idol Lažne Nade i Kristalnu Zvezdu, praktično nisam imao problema sa „obojenim“ manama.

Prva od pomenutih karti, uz Mesečev Hram, ima još jednu veoma bitnu namenu: mogućnost uklanjanja Dužda Svetlosti kako bi se u igri našla željena promena. Zlatko je Hramom zloupotrebio i činjenicu da se u špilu nalazi 8 sveštenika, dok Idol daje i neke „propratne“ efekte, npr. mogućnost žrtvovanja Vilinog Sanjara kako bi se vukla karta. Sve u svemu, prilično me je fascinirao fokus ovog špila: od ispoštovan maksimum od 10 zlatnih karti, čak 4 se bave naizgled sporednim (a zapravo ključnim) stvarima. Možda bih ponešto uradio drugačije, ali se u osnovi slažem sa idejom špila, a Zlatko dobija nagradno pojačanje i 4 Stribogova Miljenika.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com