Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Kamen Dol

27/05/2007

"... Teško je opisati tu tvorevinu! Iz njenih leđa su se kužna isparenja visoko u nebo uzdizala, a imala je goleme rogove na glavi, poput najcrnjeg demona. I dok sam pokušavao da dođem do daha, oči tog kovanog čudovišta su se zažarile kao dubine samog Grotla..."

 
 

Na sajtu najviše volite tekstove:

o prepravljanju početnih špilova

sa idejama za sastavljanje novih špilova

o strategijama

turnirske izveštaje sa takmičarskim špilovima

fantazijske priče i opuštene tekstove

volim sve što vole mladi!

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 8/9/2008

Zloćkove misli XXXI: POMORSKI VETERAN

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Ako ste mislili da zub vremena ne dotiče bića u svetu Izvora magije, grdno ste se prevarili! Jer, pogledajte samo kako se Starom Meduzoidu, za samo nekoliko godina, izmenio lični opis: siroma' je oćelavio, oslabio, a izgleda da više ni brčkanje ne prija reumatičnim mu kostima, pa više vremena provodi u obližnjem šumarku nego u vodi. :) Šalu na stranu, nova ilustracija deluje OK, mada me malo čudi potpuno odsustvo plave boje na njoj (nije ni da je original obilovao plavetnilom, ali…).

 
karta: Stari Meduzoid

Iz nekog razloga, najviše volim ovakva generička bića koja predstavljaju elementarni plod kombinovanja (najčešće) 20/20 tela i neke jednostavne osobine koja se izaziva pri ulasku u igru, a sve to po skromnoj ceni od tri mane (npr. Nevoljnik, Grimizni Šaman, Zmajeviti Lukavac, Spaljivač i sl.). Uopšte, poznato je da igrači najviše vole da upravo preko bića obogaćuju svoj špil nekim dodatnim efektima, jer tako praktično dobijaju dve karte u jednoj, što ume da doprinese stanjivanju špila. Osobina koju nosi Meduzoid je prilično univerzalna i korisna za više različitih vrsta špilova. Ako se igrate kontrole, zar ima bolje stvari od istovremenog eliminacije najnezgodnijeg protivničkog bića (kome nadalje preti zakasnelo sprečavanje ili odbacivanje) i obezbeđivanja odbrane za naredni potez? A ako igrate agresivu, efekat je obrnut – slabite protivničku odbranu i povećavate razliku u brojnosti u svoju korist.

 

Ovo je takođe i primer karte gde pri razrešavanju izazvane osobine morate da izvršite naloženo i vratite neko biće u ruku. Verujem da je većina vas sve ovo već apsolvirala, ali nije loše ponoviti: ako je po ulasku u igri Meduzoid jedino biće u igri morate upravo njega vratiti u ruku vlasnika; takođe, ako protivnik nema bića, morate vratiti neko svoje biće u ruku. Imajući sve to na umu, možete takve situacije da okrenete u svoju korist, pa da sebi u ruku vratite neko biće tipa Štetočine kome će se protivnik iznova obradovati, ili neke slične zavrzlame. Za takve šeme bilo bi idealno da je Meduzoid i presretač pride, pa makar imao i jednu bezbojnu više u ceni (eto predloga za nekog budućeg meduzoida! :D). Kad smo već kod toga, teško da ćete u skorije vreme videti meduzoidski plemenski špil, osim u nekoj krajnje suludoj varijanti gde uspete da ih nakupite dovoljan broj na draftu (gde ne postoji ograničenje u broju primeraka istih karata u špilu). Sa druge strane, da li bi možda bilo prejako da ovo biće ima tip vodenjak? Nisam siguran, ali da bi bilo korisno - bilo bi!

Standardna igra (1na1)3.5 / 5 : Sposobnost da se uklopi u različite modele špilova će svakako omogućiti Starom Meduzoidu da ostavi traga na takmičarskoj sceni. Ipak, kao „karta za podršku“, kako ja to volim da kažem, može lako i da ispadne iz konkurencije za vaš špil, ako ne volite previše da odstupate od glavne ideje u koju se on, možda, ne uklapa.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 2.62 (ukupno glasova: 45)

Timske varijante2.5 / 5 : Sa više mane na raspolaganju u okviru tima, lakše je izvesti neke od šema sa vraćanjem u ruku saigračevih bića. Ali, opet, postoje i efikasniji načini za tako nešto... Takođe, mogao bi biti zanimljiv dodatak varijanti u kojoj kralj pokušava da iskontroliše protivničke gardiste u Kraljevoj Gardi.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 3.63 (ukupno glasova: 19)

Draft/Limit4 / 5 : Formati u kojima ovakve „2u1“ karte najviše dolaze do izražaja. Stvaranje razlike u bićima Starim Meduzoidom će ovde najviše zaboleti protivnika, a kupovina vremena biti najoptimalnija.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 4.32 (ukupno glasova: 19)

Na ovaj ili onaj način, do sada je već otkriven solidan broj karata iz nove edicije i uglavnom nema zamerki na njihov izbor (osim na Skelet Crnog Ratnika, koji očigledno ima nekolicinu protivnika :D). Tekst od pre par dana otkrio je i drugu stranu medalje, tj. dao je par smernica o tome koje karte neće biti reprintovane. Verujem da ćete do izlaska ovog teksta već biti u mogućnosti da na forumu pročitate i reakcije na tu temu, a za koje očekujem da će biti više nego zanimljive...

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com